Група сенчести банки на криптопазара, оценяван на грубо 1.6 трлн.

...
Група сенчести банки на криптопазара, оценяван на грубо 1.6 трлн.
Коментари Харесай

Сенчестите криптобанки печелят 12% от лихви

Група сенчести банки на криптопазара, оценен на жестоко 1.6 трлн. щ. $, са разкрили по какъв начин да генерират 12% облага с най-малък риск: като заемат долари на хеджингови фондове, с които те да купуват Bitcoin. В този бизнес са се присъединили част от най-големите небанкови компании за криптовалути, сред които са BitGo, BlockFi, Galaxy Digital и Genesis. Те са почнали да задоволяват потребността на вложителите от долари след отхвърли и нежеланието на банките да кредитират човеци или компании, свързани с Bitcoin и с други цифрови активи. Отдаденият назаем кеш се отплаща обилно с съвсем гарантиран годишен приход, достигнал в последно време сред 20 и 40 %. Докато обичайните спестовни сметки носят на притежателите си мизерните най-много 0.5% в света, в който лихвените проценти не са нараствали доста през последните повече от 10 години.

" Банките и брокерите към момента не са в това пространство ", твърди Джеф Дорман - основен капиталов шеф на фонда Arca Capital Management, профилиран в цифрови активи. Дорман добавя, че всички желаят да теглят заеми, само че няма задоволителни количества обичайни валути като долари и евро. И основаният голям кешов дефицит напълно резонно води до двуцифрени лихви. 

Желаещите да кредитират бизнеса с виртуални активи получават великодушна компенсация и за риска, който поемат. Сенчестите банки на криптопазара не употребяват застраховката на американската Федерална корпорация за гарантиране на депозитите или други подкрепи на клиентите. Да не приказваме, че тази част от финансовия свят е много непрозрачна, респ. партньорският риск е действителен. 

Базовата транзакция е композиция от договорка по покупка на Bitcoin по пазарната цена сега на реализирането й и на финансови деривативи с бъдеща дата на падежа им. Разликата сред двете котировки образува доходността, която на годишна база в последно време надвишава 20 %. Хеджинговият фонд обаче се нуждае от кеш за покупката на криптомонетата и поради възвръщаемостта, която чака да осъществя, е подготвен да заплати даже 12% кредитна рента.

Един от аспектите на тази договорка е, че тя съвсем не носи риск, тъй като фючърсните договори се търгуват на борсата CME Group, която не би банкрутирала. А след фиксирането на цените сега на покупката на Bitcoin и на фючърсния договор, спредът сред тях дефакто е облагата минус комерсиалните комисионни. 

Естествено, тази базова транзакция е подвластна на пазара и при поевтиняване на виртуалните пари спредът между котировките спот и на фючърсните договори се стеснява. Което надали ще откаже кредиторите и длъжниците, тъй като на криптопазара няма задоволително кешови наличия. 

Иронията е, че този дефицит в областта на цифровите активи е реалност тъкмо когато световното стопанство безусловно е наводнено с трилиони долари и други обичайни валути. Например, Съединените щати завършиха февруари с парично предложение (M1) в размер на 18.4 трлн. $ - над четири пъти повече в сравнение с в края на 2019-а. Всичките тези пари не могат да завоюват даже мизерните 4% годишно - безспорна насмешка в съпоставяне със сенчестата банкова система на криптопазара. 

В късния следобяд на 29 март Bitcoin се разменяше против жестоко 58,100 щ. $ на борсата Coindesk.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР