Група от някои от водещите Национални антидопингови организации (НАДО) в

...
Група от някои от водещите Национални антидопингови организации (НАДО) в
Коментари Харесай

Антидопингови агенции поискаха изхвърляне на Русия от участие в Пьончан 2018

Група от някои от водещите Национални антидопингови организации (НАДО) в света изиска Руският олимпийски комитет (РОК) да бъде изхвърлен от присъединяване на олимпийските игри в Пьончан идната година. Молбата е стимулирана с признанията, че съветското държавно управление е спонсорирало основаването на специфична допинг стратегия за по-добро показване на елитни спортисти.

След двудневна среща на НАДО в американския град Денвър, организацията популяризира публично известие, в което подлага на критика и Международния олимпийски комитет за " продължаващи провали в опитите спортът да се почисти ".

" Спортните водачи на страната и нейните организции не би трябвало да получават акредитации за олимпийските игри, когато те нарушават разпоредбите и ограбват чистите спортисти ", се споделя в известието.

Говорителят на РОК Константин Виборнов отхвърли да разяснява. Вицепрезидентът на централата Станислав Поздняков обаче отвърна пред съветската осведомителна агеция Р-Спорт: " Това не е първи път, в който организацията на антидопинговите организации се пробва да сътвори нервност към Русия и най-много околко Пьончан ". Според него в настояването на НАДО липсва професионализъм и става дума за игнориране на значими причини.

 Антидопингови организации желаеха изхвърляне на Русия от присъединяване в Пьончан 2018
© Reuters

Лидерите на НАДО обявиха, че са поели ангажимент да обезпечат " поредни критерии ", които да разрешат на обособените съветски спортисти да се състезават като неутрални, стига те да са обект на " мощни антидопингови протоколи ".

През 2015 година отчет на Световната антидопингова организация (WADA) уличи повече от 1000 съветски спортисти от над 30 спорта в присъединяване в огромна стратегия за взимане на допинг. Русия не беше изхвърлена от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, въпреки че нямаше нито един представител в леката атлетика. И до момента федерацията на Русия по лека атлетика остава изключена, а някои спортисти се състезават под безпристрастен байрак.

Под изказването на НАДО стоят подписите на антидопинговите организации на Австралия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Япония, Норвегия, Швеция, Англия и Съединени американски щати.

" Злоупотребата с тази съветска допингова рецесия накара спортистите по света да се чудят дали от световните антидопингови разпореждания има резултат и дали тяхното главно обвързване да обезпечават право на чист спорт се съблюдава ", приключва изказването.

Ръководството на МОК, което сега е в Лима за сесията на организацията отхвърли да направи коментар.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (136)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР