Група от девет държави, включително Великобритания, Полша и Нидерландия, днес

...
Група от девет държави, включително Великобритания, Полша и Нидерландия, днес
Коментари Харесай

Девет страни обещаха на среща в Талин безпрецедентна помощ за Украйна

Група от девет страни, в това число Англия, Полша и Нидерландия, през днешния ден даде обещание да продължи да дава " невиждани дарения " на Украйна, в това число съществени бойни танкове, с цел да помогне на Киев в спора му с Русия, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Ангажираме се групово да продължим да предоставяме невиждан пакет дарения, в това число съществени бойни танкове, тежка артилерия, противовъздушна защита, муниции и бойни машини за пехотата за защитата на Украйна ", се споделя в взаимното изказване.

Изявлението, оповестено на уеб страницата на английското държавно управление, беше направено от министрите на защитата на Англия, Естония, Полша, Латвия и Литва, както и представители на Дания, Чехия, Нидерландия и Словакия след срещата им в Естония.

Ето какви обещания за поддръжка на Украйна даде всяка от страните:

Дания ще продължи да обезпечава образование на украинските сили, в това число, само че освен, в границите на ръководената от Обединеното кралство стратегия за образование на украински новобранци. Дания е дарила или финансирала военна помощ за близо 600 млн. евро и ще продължи в тази посока.

Чехия ще продължи поддръжката си за Украйна посредством доставка на военни материали. Страната усилва индустриалния потенциал на отбранителната си индустрия, с цел да даде още по-голяма поддръжка, изключително във връзка с производството на муниции с огромен диаметър, гаубици и БТР-и.

Естония дава на Украйна пакет от десетки 155-милиметрови гаубици ФХ-70 (FH-70) и 122-милиметрови гаубици Д-30 (D-30), хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, транспортни средства за поддръжка на артилерийските елементи, стотици противотанкови гранатомети " Карл-Густав М-2 " ( Carl-Gustaf M2) с муниции на обща стойност от към 113 млн. евро. Освен това през 2023 година Естония ще продължи да дава главно и профилирано образование на стотици членове на украинските въоръжени сили.

Латвия приготвя нови дарения с още десетки портативни зенитно-ракетни комплекси " Стингър " (Stinger) и спомагателни детайли за противовъздушна защита, два хеликоптера М-17, десетки картечници с муниции, няколко десетки безпилотни летателни апарати и аварийни елементи за гаубици М109. Латвия също по този начин влага големи средства в образованието на украинските бойци. През 2023 година Латвия възнамерява да образова към 2000 украински бойци по разнообразни стратегии.

Литва дава нов пакет от десетки зенитни оръдия Ел-70 (L-70) с десетки хиляди муниции и два хеликоптера Ми-8 на обща стойност към 85 млн. евро. И през тази година ще влага 40 млн. евро за поръчки в поддръжка на украинската войска. Общата стойност на литовски пакет от военна помощ възлиза на 125 млн. евро.

Полша ще продължи да дава военна и филантропична помощ на Украйна, до момента в който е належащо. Новият полски пакет се състои от противовъздушни оръдия Ес-60 (S-60) със 70 000 броя муниции. Полша към този момент подари 42 бойни машини на пехотата дружно с пакети за образование на два механизирани батальона. Освен това Полша продължава доставката на 155-милиметрови гаубици КРАБ (KRAB) и снабдяването на Украйна с разнообразни типове муниции. Наред с това Полша е подготвена да даде рота танкове " Леопард 2 " с 1000 броя муниции.

Словакия ще продължи интензивните полемики със съдружниците по отношение на опциите за даване на в допълнение съоръжение за дарения на Украйна. Понастоящем напъните са ориентирани към благоприятни условия, свързани с съществени бойни танкове, бойни машини на пехотата, системи за противовъздушна защита, само че също по този начин и към увеличение на производството на гаубици, съоръжение за разминиране и муниции. Страната ще продължи да образова украински бойци и ще разшири този развой.

Англия се готви да даде рота танкове " Чалънджър 2 " (Challenger 2) с бронирани транспортни средства за възобновяване и ремонт; самоходни 155-милиметрови оръдия ЕйЕс90(AS90); още стотици бронирани и предпазени транспортни средства; още десетки безпилотни въздушни системи за поддръжка на украинската артилерия; още 100 000 артилерийски снаряда; стотици по-усъвършенствани ракети, в това число ракети ДжиЕмЕлАрЕс (GMLRS), ракети за противовъздушна защита " Старстрийк " (Starstreak) и ракети за противовъздушна защита със междинен обсег; 600 противотанкови боеприпаса " Бримстоун " (Brimstone); пакет за поддръжка на оборудването с аварийни елементи за възобновяване на до 100 украински танка и бойни машини на пехотата.

В публикуваното от " Даунинг стрийт " 10 изказване се добавя, че Англия координира и Международния фонд за Украйна, който дружно с сътрудниците е събрал съвсем 600 млн. английски лири (над 686 млн. евро).

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР