Група немски учени откриха уникална екосистема с размер на град

...
Група немски учени откриха уникална екосистема с размер на град
Коментари Харесай

Риби в Анарктида извхърлят хайвера си в подводна екосистема с размери на голям град


Група немски учени откриха неповторима екосистема с размер на град на дъното на морето Уедел край крайбрежията на Антарктида , написа американското списание Current Biology.

Експедицията на изследователския транспортен съд Polarstern учи океанските течения и находката е направена инцидентно благодарение на подводна камера. Това е място за мятане на хайвера на риби на дълбочина 500 метра , наброяващо към 60 милиона индивида и заемащо почти 240 квадратни километра. Това е над два пъти от площта на Пловдив .

Гнездата са приблизително с диаметър 75 сантиметра и дълбочина към 15 сантиметра. Според учените във всяко гнездо имало към 1735 яйца. П

редставителите на популацията принадлежат към типа ледени риби Йона (Neopagetopsis ionah), които имат транспарантен череп и кръв. За да оцелее при ниски температури, този тип е създал антифриз протеин , който блокира образуването на ледени кристали в кръвта.

По-рано в Сан Диего, Калифорния, за първи път от 25 години на брега беше открита риба човекоядец. Дълбоководна ланцетна риба с дължина 1,2 метра, открита на плажа Ла Хола, беше трансферирана в океанографски институт за по-нататъшно проучване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР