Група изследователи в Китай разработиха най-мощния квантов компютър в света,

...
Група изследователи в Китай разработиха най-мощния квантов компютър в света,
Коментари Харесай

Китай създаде най-мощния квантов компютър в света, изпреварвайки Google

Група откриватели в Китай създадоха най-мощния квантов компютър в света, отбелязвайки най-новия стадий от поредност от софтуерни скокове в квантовите калкулации, оповестява New Scientist. Според първични данни, качени в arXiv, квантовият компютър е съумял да реши проблем с 56 от своите 66 кубита (квантовият еквивалент на битове (0 и 1-ци) в стандартен компютър), с което побеждава предходния връх от Гугъл.

Още през 2019 година Гугъл разгласи, че нейният 54-кубитов процесор Sycamore е първият, който реализира квантово превъзходство, което е точката, в която квантовите компютри могат да вземат решение проблеми, които стандартните компютри не могат, оповестява по-рано . Sycamore приключи пресмятане за 200 секунди, което би лишило 10 000 години на най-мощния суперкомпютър в света към днешна дата.

Превъзхождайки Гугъл, китайският екип, воден от Джиан-Уей Пан от Китайския университет за просвета и технологии, показва опциите на техния квантов процесор. Наречен Zuchongzhi, 2D програмируемият компютър може да манипулира до 66 кубита по едно и също време. Това значи, че може да кодира квантова информация (квантовото положение на индивидуален електрон) в 66 квантови бита.

Изследователите оповестяват, че Zuchongzhi е решил проблем за малко повече от час, който щеше да отнеме на най-мощния типичен суперкомпютър в света години. И в бъдеще може да е в положение да реализира даже по-висока продуктивност. „ Смятаме, че задачата, приключена от Zuchongzhi за към 1,2 часа [или 70 минути], ще отнеме на най-мощния суперкомпютър най-малко осем години “, пишат откривателите в публикацията. „ Изчислителните тежести за класическата симулация на тази задача се правят оценка на 2-3 порядъка по-високи от предходната работа с 53-кубитов процесор Sycamore. “

Според екипа казусът, който компютърът решавал, бил към 100 пъти по-труден от този, позволен от Sycamore на Гугъл.

„ Нашата работа открива недвусмислено квантово изчислително преимущество, което е невероятно за класическите калкулации за рационален интервал от време. Високоточната и програмируема квантова изчислителна платформа отваря нова врата за проучване на нови феномени на доста тела и използване на комплицирани квантови логаритми. “

Статията към момента не е рецензирана, само че въпреки всичко предлага взор в бъдещето, в което опциите на квантовите компютри са разгърнати и подхранва чувството, че квантовите калкулации са на път да трансформират всичко.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР