Група физици от Колумбийския университет (САЩ) предполага, че квазичастиците на

...
Група физици от Колумбийския университет (САЩ) предполага, че квазичастиците на
Коментари Харесай

Откриха природен антигравитационен двигател

Група физици от Колумбийския университет (САЩ) допуска, че квазичастиците на фонона (кванти на звуковите вълни) имат негативна маса. При съществуване на външно гравитационно поле те би трябвало да се движат изпод нагоре. По-рано се смяташе, че фононите нямат никаква маса. Това се оповестява като предварителна информация от arXiv.org.

Фононът е групово възбуждане на атоми от кристали или плътни течности. Той може да бъде математически разказан като парченце, към която се популяризират квантовите механични свойства.

Традиционно се смяташе, че гравитационните сили не оказват въздействие върху звуковите талази. Въпреки това, пробно е показано, че в наличието на земното гравитационно поле, фононите в суперфлуидни течности не се популяризират по хоризонтални линии, а се изкривяват нагоре.

Въпреки че резултатите от опита могат да бъдат обяснени, без да се прибягва до понятието за негативна маса, в новото проучване физиците допускат, че фононите образуват личното си гравитационно поле. То се движи дружно с квазичастици, и последните по този метод получават негативна маса. Това събитие зависи от плътността на средата, от налягането в нея и от скоростта на разпространяване на звуковите талази и по тази причина поражда освен при суперфлуидни течности, само че и при елементарни условия.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР