Група буйстващи демонстранти влязоха отново в сблъсъци с полицията пред

...
Група буйстващи демонстранти влязоха отново в сблъсъци с полицията пред
Коментари Харесай

Протестиращите в Белград нахлуха в сръбския парламент

Група буйстващи стачкуващи влязоха още веднъж в конфликти с полицията пред сръбския парламент нощес, само че и нападнаха редица кореспонденти и всеки, който снимаше сцените, съобщи ДПА.

До следващите конфликти в столицата на Сърбия се стигна, откакто група млади мъже, скандиращи патриотични възгласи, избутаха стачкуващите, които са срещу насилието, избутаха и металните заграждения и влязоха през незащитения основен вход на постройката на Народното събрание.

Разположената вътре полиция ги изтласка на открито и образува кордон пред входа на постройката. След това в продължение на час и половина чиновниците й бяха подложени на обстрел от нападателите, които хвърляха бутилки, факли и камъни по тях. Няколко от тях донесоха огромни бетонни парчета отнякъде и ги хвърлиха по служителите на реда.

Третата вечер на демонстрации в Белград мина спокойно

В последна сметка тези офанзиви против полицията в един миг стопираха, само че двете групи останаха изправени едни против други, съвсем лице в лице. При снощните конфликти полицията употребява и сълзотворен газ, отбелязва ТАСС.

Един от протестиращите пред постройката на Народното събрание в Белград нощес е бил ранен с нож, заяви кореспондент на ТАСС от мястото на събитието, нападението е направил различен участник в митинга.

Инцидентът е станал по време на блъсканицата при металните заграждения. Цивилни служители на реда, които се намирали измежду множеството, извели ранения на безвредно място и му оказали помощ в постройката на Народното събрание. Колегите им са задържали нападателя.

Общо 118 служители на реда са ранени за два дни митинги в Сърбия

Снощният изблик на принуждение в сръбската столица беше третият за общо четирите до момента вечери на митингите, провокирани от оповестеното от президента Александър Вучич желание да бъде въведен полицейски час за целия уикенд поради влошаващата се конюнктура с Ковид-19.

Само в четвъртък нямаше никакви конфликти, само че това се дължеше главно на съпротивата против насилието на мирните стачкуващи.

През първите две вечери от митингите полицията стоеше пред постройката на Народното събрание, екипирана за битка с вълнения, а в четвъртък и нощес те бяха вътре в самата постройка, заради което и входът й беше останал беззащитен.

Демонстрациите започнаха поради желанието за връщането на строгите противоепидемични ограничения, само че бързо се насочиха против автократичното ръководство на Вучич, отбелязва ДПА.

Сръбски министър: Опитите за дестабилизиране на страната са наказани на неуспех

Снощи гневът беше в допълнение жарък и от телеконферентната среща на сръбския президент през вчерашния ден с косовския министър председател Авдулах Хоти, в която участваха и френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел.

След срещата, която имаше за цел да даде ново начало на договарянията за нормализиране на връзките, Вучич призна, че Сърбия е сама в напъните си да резервира какъвто и да било суверенитет върху обитаемото най-вече с албанци Косово.

Отцепилата се провинция, на която множеството сърби гледат като на най-важната част от своята страна, през 2008 година разгласи самостоятелност.

Крайнодесни политици и екстремистки групи упрекват Вучич в изменничество за това, че договаря с косовските албанци.

По-рано през вчерашния ден както Вучич, по този начин и сръбският министър председател Ана Бърнабич приканиха протестиращите да се въздържат от принуждение и да заобикалят риска да разпространят още повече Ковид-19, което да докара до срив на така и така претрупаната здравна система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР