Група авторитетни макроикономисти и финансисти вече чертае бъдещия План Маршал

...
Група авторитетни макроикономисти и финансисти вече чертае бъдещия План Маршал
Коментари Харесай

В ход е нов План Маршал. Този път за Украйна

Група авторитетни макроикономисти и финансисти към този момент чертае бъдещия „ План Маршал ” за Украйна на фона големите опустошения, породени от съветската войска. В публикация за Центъра за проучване на икономическата политика (CEPR) – Лондон, те се базират на досегашния международен опит с възобновяване на страни, потърпевши от войни и естествени бедствия. Мениджър Нюз разгласява редактирана версия на обявата, чийто създатели са Торбьорн Бекер – шеф на Стокхолмски институт по стопанска система на прехода (SITE) и на Стокхолмско учебно заведение по стопанска система, Бари Айхенгрийн - професор по стопанска система и политически науки в Калифорнийския университет, Бъркли, и някогашен старши политически консултант в МВФ, неговият сътрудник от университета в Бъркли проф. Юрий Городниченко , Сергей Гуриев - професор по стопанска система в Instituts d`études politiques в Париж , Саймън Джонсън - професор по предприемачество в MIT Sloan School of Management към Масачузетски софтуерен институт, доцент Тимофий Милованов - президент на Киевското учебно заведение по стопанска система, Кенет Рогоф - професор по обществена политика и по стопанска система в Харвард, и Беатрис Ведер ди Мауро - професор по интернационална стопанска система и ръководител на CEPR.

Изходът от войната към момента е нерешителен, само че това не пречи да се мисли за бъдещото на Украйна. Идеите ни за дизайна на възобновяване се основават на предходен опит с Германия след Втората международна война – разгръщането на Плана Маршал, Ирак и Афганистан, със следвоенното възобновяване (напр. Плана Маршал след Втората международна война, обединяването на Германия и възобновяване на Ирак и Афганистан) и съживяването на стопански системи, потърпевши от естествени бедствия.

Накратко, украинската стопанска система претърпява голям отрицателен потрес, при който Брутният вътрешен продукт се сви с най-малко 30%. Въпреки икономическият срив и възходящите фискални провокации, държавното управление въпреки всичко действа. Украинците са единни и имат мощно възприятие за общата цел. Като се има поради равнището на икономическо развиване и близостта до Европейски Съюз, страната евентуално ще наподобява по-скоро на следвоенна Европа, в сравнение с Ирак или Афганистан през 2002-2003 г.     

Редица страни и интернационалните институции към този момент се ангажираха с поддръжка за Украйна – от двустранна помощ през подкрепяне от частни източници – украинска диаспора, благотворителни организации, физически лица и бизнес, до такава от институции от ранга на Световната банка. Обсъжда се потреблението на иззети съветски активи, както и настоящи доходи от съветска сила под формата на реорганизация и отплата.  

Международната помощ, съгласно създателите, би трябвало да се основава на следните правила, с цел да се подсигурява триумфа на Украйна в дълготраен проект:

Първо, Украйна би трябвало да извърви пътя към присъединение към Европейски Съюз , с цел да получи тласък за промени и рационализация.

Второ, помощта би трябвало да е бърза , с цел да бъде получена в сериозния ранен следвоенен интервал, когато страната няма да разполага със лични запаси. Помощта обаче би трябвало също да бъде обусловена, с цел да се подсигурява, че парите са добре усвоени с потреблението на най-хубавите практики, което включва коренно понижаване на корупцията.

Трето, помощта би трябвало да се основава на безплатни средства , а не на заеми, с цел да се избегнат проблеми с устойчивостта на дълга в бъдеще.

Четвърто, съгласуване на донорите , с цел да се избегнат загуби, закъснение и дублирането.

Пето, рестартът да предложи неповторима опция за коренно възстановяване на индустриалния потенциал на Украйна, с цел да я приближи до софтуерните граници (включително зелените технологии), да постави основите за дълготраен напредък и да интегрира Украйна още по-здраво в световната стопанска система. Фокусът на помощта би трябвало да е към повишение на производителния потенциал на стопанската система и стимулиране на висок % на вложения (напр. в нови машини/оборудване, инфраструктура, обучение/човешки капитал, техническа помощ и др.), както и посредством подсилване на човешкия капитал.

И най-после, защото помощта ще бъде ефикасна единствено, в случай че дава отговор на ползите на Украйна , тя би трябвало да „ има “ личното си възобновяване. 

Въз основа на тези правила ние предлагаме помощта да се управлява от независима, обвързвана с Европейски Съюз или упълномощена от него самостоятелна организация, сходна на тази, която управлява План Маршал. Тя ще се грижи за привличането на средства, ще се сведе до най-малко бюрокрацията и инерцията на съществуващите институции, както и политическото въздействие – примерно на Русия, която е акционер в МВФ, СБ и Европейска банка за възстановяване и развитие.

Структурата на организацията би трябвало да е постоянна, с дълъг небосвод и да включва редица сериозни детайли. Например, авансово избран и нескончаем живот ще разреши основаването на многогодишни финансови стратегии, дейно бюджетиране и присъединяване в допълващи стратегии.  

Възстановяването, съгласно нас, би трябвало да включва три обособени етапи: незабавна реакция , сходна на тази при естествено злополучие, връхлетяващо върху една страна; бързо възобновяване на сериозната инфраструктура и услуги за възкръсване на главните функционалности на стопанската система и правителството;   полагане на основи за бърз и резистентен напредък.

Всеки от тези стадии има разнообразни цели, ограничавания и принадлежности. Например, втората фаза би трябвало да включва постоянна макроикономическа стабилизация, с цел да се подсигурява, че пазарните механизми могат да стартират да разпределят запаси в следвоенната стопанска система.

Третата фаза е изключително значима за триумфа на бъдещия напредък. Основната цел на тази фаза е коренно надграждане на институционалната среда. Ние допускаме, че присъединението към Европейски Съюз е от решаващо значение за институционалните промени, които имат за цел да се оправят с хроничните проблеми на Украйна – корупция, едва ръководство, централизация на икономическа власт и така нататък Реконструкцията в тази фаза предлага на Украйна опция да сътвори стопанска система без въглерод и да координира бъдещите си вложения за понижаване на зависимостта си от изкопаеми горива, доколкото е допустимо. Цели градове, като Харков, Мариупол и Чернигов, ще би трябвало да бъдат отначало издигнати. Това дава опция за потребление на модерни технологии, изключително за енергийна успеваемост, планове и градско обмисляне - електрически рейсове, модифицирани трамвайни линии и така нататък Използвайки интернационалната помощ за основаване на удобни условия (включително вероятността за присъединение към ЕС), Украйна може да се трансформира в привлекателна дестинация за директни задгранични вложения, което ще форсира възобновяване и по-нататъшната интеграция на Украйна в международната стопанска система.

Накрая ние предоставяме предварителни оценки за разноските за реорганизация. След малко повече от месец война, нужната помощ от Европа и други евентуално към този момент варира от 200 до 500 милиарда евро, което е сравнимо с мащаба на помощта, предлагана в предишното. Въпреки това, цената на възобновяване се усилва с всеки ден война и то с възходяща скорост, защото цивилното население е надалеч от домовете си, децата стават все по-травматизирани и частните компании се разпадат.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР