Грубо посегателство над културното наследство. В навечерието на коледните празници

...
Грубо посегателство над културното наследство. В навечерието на коледните празници
Коментари Харесай

Кой и защо бетонира моста на Кольо Фичето в Дряново?

Грубо посягане над културното завещание. В навечерието на коледните празници в основите на моста на Колю Фичето - един от знаците на Дряново, са излети близо 20 кубика бетон. Това компрометира паметника на културата и съществено поврежда структурата му, настояват общински съветници в сигнал, изпратен до Нова телевизия.

" Мостът на Колю Фичето - тук е осъществен един вандализъм. Той е монумент на културата. Без никакво позволение, без никаква прокламация е осъществен ремонт, който аз бих определил като вандализъм. Не може по подобен метод да се прави ремонтът на монумент от локално, бих споделил даже от национално значение. Научих за ремонта от обществените мрежи. Нямам информация за причинителите към този миг, само че допускам кои са. За това сезирах способените органи. На общинска сесия попитахме кмета, само че той отговори, че не знае за причинителя на ремонта ", съобщи ръководителят на Общинския съвет в- Дряново Галин Герганов.

" Политически парадокс " - по този начин пък кметът на Дряново Трифон Панчев разяснява случая и разясни, че на 6 юни бил пратен сигнал по какъв начин мостът " се държи на един камък ". Тогава Панчев още не е кмет. По думите му имало ремонт " без да пита " от " компания ", като " господата " т.е. общинските съветници твърдели, че било " коледно знамение ":

" Аз бих го нарекъл политически парадокс заради следната фактология. Юни месец е получен формален сигнал до общината от жител, който е снимал по какъв начин мостът се държи на един камък. Буквално в случай че придойде по-голяма река, мостът ще изчезне. През юли предходният кмет е дал отговор документално, че в най-скоро време, когато реката падне, ще стартира неотложен ремонт. В общината няма нито контракт, нито социална поръчка. Питах основен проектант, питах и инженера. Най-вероятно компанията, която е направила ремонта, го е направила без да пита в желанието си да резервира моста. Въпросът е, че не знаем по кое време се е случило това ", изясни кметът Трифон Панчев.

Според локалния гражданин Емил Стоулиев, живеещ до моста, ремонтът е осъществен по самодейност на частен донор, с цел да бъде избавен от разрушение. А от общинския съвет попитали каква марка бил бетонът, дали не е рисков.

" Мостът беше тръгнал да се събаря. Дойде компания от Трявна. Това нещо е подаяние от някакъв човек от Дряново. По негова самодейност се прави. Всичко това се прави, с цел да не може мостът да се събори. Имаше заплаха. Камъните са извадени, колкото да се държеше ", сподели още Евтим Костулиев.

Стана ясно и, че не е имало сигнал до министъра на културата за ремонта. Сега се правел обстоен констативен протокол, ще има и инспекция какво е направено. Нямало обаче вид ремонтът да се официализира постфактум. Съответно прокуратурата също ще би трябвало да се намеси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР