Гробници, бани, светилища и храмове, градски постройки и замъци –

...
Гробници, бани, светилища и храмове, градски постройки и замъци –
Коментари Харесай

10 от най-впечатляващите исторически руини в света

Гробници, бани, светилища и храмове, градски постройки и крепости – всичко това, напълно естествена част от обкръжаващата среда на нашите предшественици по Земята, през днешния ден ние пазим и експонираме като част от международното историческо и културно завещание.

Редакторите на американското издание „ Conde Nast Traveler “ изготвиха един много забавен лист, който всеки любопитен сигурно би оценил по достолепие. Това са 10 от най-впечатляващите исторически руини от разнообразни точки на планетата, които ние ви представяме с къса информация и фотоси.

Насладете им се, а в случай че ви се отдаде опция, пък и имате задоволително средства, не пропускайте да ги посетите.

1. Теракотената войска

 10 от най-впечатляващите исторически руини в света

Теракотената войска е археологическа находка открита през 1974 година. Намира се в планината Лишан, китайската провинция Шънси. Представлява отбор от скулптури на 8 101 воини и половина заради остатъка от тялото на една скулптура, всичко това, дружно с каляските и конете е в действителен размер и е направено от теракота. Счита се, че е издигната към 240 пр.н.е. и в включена е в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. За построяването на теракотената войска, първия китайски император – Цин Шъхуан употребява големи финансови и човешки запаси и утежнява тъгите на народа. Това e една от основните забележителности на Китай.

2. Римските бани в Бат

 10 от най-впечатляващите исторически руини в света

Разположен на към 160 километра в западна посока от Лондон, град Бат е прочут със своите неповторими архитектурни монументи, които са включени в листата със Световното историческо и културно завещание на ЮНЕСКО. Римските бани са ситуирани тъкмо в центъра на града и през днешния ден са един от най-големите туристически атракции в Югозападна Англия. Необходими са най-малко 2 часа обиколка, с цел да може човек с цялостна мощ да опознае тези антични архитектури.

3. Моаи

 10 от най-впечатляващите исторически руини в света

Уникалните причудливи каменни скулптури – моаи се намират на Великденския остров и изобразяват човешки фигури. Те са с разнообразни височини – от един до единадесет метра, а броят им е към 900. Повечето датират от интервала сред 1250 година и 1500 година

4. Петра

 10 от най-впечатляващите исторически руини в света

Петра е античен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Разположен е в естествено укрепената планинска котловина Вади Муса („ Долината на Мойсей “) на източния скат на Уади Араба. Непознат на западния свят в продължение на стотици години, розовочервеникавият град Петра в миналото процъфтявал като значима точка от античните търговски направления. Той е обкръжен от високи планини и е наличен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите здания са непокътнати непокътнати. Обектът е включен Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

5. Тикал

 10 от най-впечатляващите исторически руини в света

Тикал е една от най-големите археологически находки на руини на град от времето на разцвета на цивилизацията на маите. Намира се в северна Гватемала и е включен в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО през 1979 година. Макар че са открити постройки датиращи още от 4-ти век пр.н.е., същински подем Тикал реализира в интервала 200 година до 900 година Тикал е може би най-добре изученият и най-добре свестен от всички други градове на маите, защото тук са открити останките на доста от техните царе и владетели и има непокътнати доста паметници.

6. Пуебло Бонито

 10 от най-впечатляващите исторически руини в света

След като индианците, наричани анасази, почнали към 700 г. да водят установен живот в долината на каньона Чако в днешно северозападно Ню Мексико, сред 9 и 12 век, те оцелявали в особените си селища, измежду които най-добре непокътнато е Пуебло Бонито – „ красивото село ”. То се състояло от едно само здание с към 600 стаи, което приличало на грамадна жилищна кооперация, населявана от 800-1200 души. В каньона Чако са открити 13 такива села, свързани между тях със комплицирана мрежа от пътеки.

7. Мачу Пикчу

 10 от най-впечатляващите исторически руини в света

Мачу Пикчу е актуалното име на архитектурен комплекс в южната част на днешно Перу, издигнат от инките през 15 век. Той е част Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Дворците, храмовете и домовете са на 2 430 m надморска височина в Андите. Наричан е още „ Изгубеният град на инките “. През 1532 година всичките му поданици тайнствено изчезват.

8. Делфи

 10 от най-впечатляващите исторически руини в света

Делфи е археологически обект и град в Гърция. Намира се на към 120 км северозападно от Атина, а в древността в бил водещ набожен център за Древна Гърция (поне от 8 век прочие Хр.), защото там се намирал фамозното светилище, пророк на господ Аполон. Светилището е най-почитаното прорицалище в древността в цялото Средиземноморие. Днес руините на Делфи са туристически обект и част от листата на ЮНЕСКО на международното завещание.

9. Замъкът Монтезума

 10 от най-впечатляващите исторически руини в света

Замъкът Монтезума е едно от значимите исторически места, които през днешния ден могат да се видят на територията на Съединени американски щати. Монтезума по своята в действителност съставлява комплекс от издълбани в скалите жилища, който споделя своята антична история, която е повече от 1000 години. Замъкът Монтезума е изкопан във варовиковите скали на северна централна Аризона и се смята за едно от най-добре непокътнатите и внушителни скални жилища в Америка.

10. Ангкор Ват

 10 от най-впечатляващите исторически руини в света

Ангкор Ват е най-добре непокътнатият храм в Ангкор и единственият, останал значим набожен център от основаването си до наши дни – първо като индуистки, а по-късно и като будистки храм. Сградата е висшо достижение на високия типичен жанр на кхмерската архитектура. Превърнала се в знак на Камбоджа, тя е изобразена на нейния народен байрак и е най-известната туристическа атракция на страната. Комплексът Ангкор е систематизиран в международното завещание на ЮНЕСКО.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР