Грипните щамове са точно тези, които са включени във ваксината.

...
Грипните щамове са точно тези, които са включени във ваксината.
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Грипните щамове са точно тези, които са включени във ваксината

Грипните варианти са тъкмо тези, които са включени във имунизацията.

Това сподели пред БНР вирусологът проф. Радостина Александрова и акцентира, че до края на сезона е допустимо да се прави имунизация.

Тя уточни, че няма нищо извънредно в това, че във втората половина на януари случаите на грип порастват и се стига до оповестяване на грипни епидемии в разнообразни области на страната.

" Това, което сподели Европейският център за надзор на болесттите, е, че в последно време сме в интервал, в който грипът съумя да надделее над Covid-19 ", изясни проф. Александрова.

По думите ѝ обособените грипни варианти не могат да бъда разграничени по признаците:

" Грипът стартира доста бързо, сграбчва ни. Това е една зараза, която по никакъв метод не трябва да се подценява. Тя може да усложни обстановката при хора, които имат съпътстващи болести, изключително сърдечносъдови и диабет. Не инцидентно тъкмо тези хора, както и хората над 65 години са предпочитани за слагане на ваксина. И изключително дребните деца, не би трябвало да забравяме за първата среща на дребните деца с грипа ".

Проф. Александрова напомни рекомендациите за добра хигиена и положително навлажняване на въздуха в пространствата, тъй като грипните вируси обичат ниската мокрота.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР