Грипната вълна вече започна, а респираторните вируси са характерни за

...
Грипната вълна вече започна, а респираторните вируси са характерни за
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Тази година букетът от вируси е по-богат

Грипната вълна към този момент стартира, а респираторните вируси са присъщи за този сезон. Това, което е неприятно през тази година, е, че букетът от вируси е по-богат. Това сподели пулмологът, зам.-председател на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание и народен представител от „ Демократична България “ доктор Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

„ Когато имахме противоепидемичните ограничения, те лимитираха всички по-малко заразни от Коронавирус болести. В момента имаме разпространяване на два типа грип – H1N1, така наречен свински грип, и H3N5, който е вид на общоприетия. Освен тези два имаме и респираторен синцитиален вирус, който провокира бронхоспазъм, бронхиолит и така нататък В детските заведения има много заболели, педиатричните заведения стартират да се запълват “, сподели той.

По думите му най-честите признаци са запушен нос, обща изнемощялост, температура. „ Пациенти, които се разболеят от грип, могат да кажат в какъв брой часа е почнало – има и болежка в мускулите. А когато си движите очите в една и друга посока и усещате болежка – знайте, че имате грип. Важното е, че при него има два медикамента, които могат да се употребяват за лекуване, в случай че се приложат до 24 часа от началото на болестта “, посочи доктор Симидчиев.

Той добави, че няма проблем противогрипна ваксина да бъде сложена по всяко едно време, стига човек да успее да се опази здрав в интервал от две седмици след слагането ѝ, до момента в който построи имунитет.

Д-р Симидчиев беше безапелационен, че Коронавирус пандемията не е отслабила имунитета ни.

„ Имунната ни система постоянно е една и съща, тя мъчно се поддава на имуностимулации. Имаме позабравяне на избрани вируси. Когато имаме вирус, против който би трябвало да се пазиме, нашата имунна система позабравя старите вируси, с които се е срещала “, изясни пулмологът.

И уточни опазването на здравето като политика, към която могат да се обединят всички партии.

„ Стремежът би трябвало да е към ограничения, които да целят междупартиен консенсус и резистентност – не мисля, че може да бъде изработен от единици, би трябвало партиите да приберат леко егото и тежките изявления и да стартираме да мислим по какъв начин може да се случи. Здравеопазването е положително начало, няма партия, която в програмата си да не написа, че има потребност от предварителна защита. Ако мислим какво ни сплотява, а не какво ни разединява, ще реализираме подобен консенсус “, уверен е депутатът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР