Грипната вълна премина, ще има още грип, но случаите с

...
Грипната вълна премина, ще има още грип, но случаите с
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Грипът си отива, важно е да сме с повишено внимание за коклюш и скарлатина

„ Грипната вълна мина, ще има още грип, само че случаите с всяка седмица ще понижават. " Все още има една наклонност за опазване броят на случаите при деца до 4-годишна възраст. Но по този начин или другояче, до седмици грипът внезапно ще намалее “. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

Само три са областите, в които през последната седмица има едва увеличение на случаите – това са Добрич, Стара Загора и Хасково, във всички други области понижава грипът, стана ясно от думите му.

„ Другите респираторни болести, по данни на НЦЗПБ, най-вече са риновирусите. Много значимо е миенето на ръцете, изключително при децата, както и дезинфекцията на повърхности. На второ място е респираторният синцитиален вирус, който при възрастни и деца прави една продължителна кашлица повече от месец “, изясни проф. Кантарджиев.

Той обърна внимание и на заплахата от коклюш при неимунизираните новородени, като подсети, че това е едно от най-силно заразните болести, съвсем като морбили. Специалистът предложи бъдещите майки да се имунизират, с цел да бъдат предпазени децата им.

При дребните деца заболяването предизвиква доста тежки затруднения, като от време на време даже може да е съдбовно, предизвести той.

По думите му една доза от имунизацията има доста едва покритие и по тази причина се постанова реимунизация. Ако се чака дете в фамилията, е хубаво възрастните да се реваксинират, сподели той и добави, че в случай че едно дете кашля повече от 10 дни, има ретрис – задъхване, откъдето идва името магарешка кашлица, има гадене и повръщане, е целесъобразно да му се направи проучване за коклюш

Той счита също по този начин, че увеличението на скарлатината спрямо предходната година дава мотив за терзание. „ Скарлатината се популяризира там, където не се лекува добре с антибиотици, пеницилини и цефалоспорини от втора генерация. Тя се яви в този момент, защото този стрептокок е в гърлата на децата. Винаги, има ли подобен стрептокок, би трябвало да се взимат мерки- тестване за микробиологично носителство, може и с бърз тест и използване на антибиотик, от допустимо най-евтините, не е належащо да е от скъпите ", изясни проф. Тодор Кантарджиев.

При децата 80% от гърлените инфекции са провокирани от стрептокок, а при възрастните е противоположното – от вируси, означи той и предложи постоянно да се търси лекарски съвет, с цел да се сложи в точния момент диагноза.

Обикновено антибиотичните курсове са по 7 дни, а при по-тежки случаи – 10 дни и не би трябвало да се прекъсват своеволно, а да се завършат до дъно, сподели още проф. Кантарджиев. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР