Грипната епидемия изобщо не е свършила. Тази година виждаме много

...
Грипната епидемия изобщо не е свършила. Тази година виждаме много
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарова: Грипът все още е тук

Грипната зараза въобще не е свършила. Тази година виждаме доста интензивна грипна зараза, разгласи епидемиологът проф. Мира Кожухарова в утринния блок на Bulgaria ON AIR. Регистрирани са 198 заболели на 10 хиляди население - или към 140 хиляди души, болни от грип и остри респираторни болести.

Тя акцентира, че броят на имунизациите, които са употребявани в България, е доста невисок - едвам към 2% от популацията е имунизирано против грипните вируси. Проф. Кожухарова уточни, че у нас водещ е грипният вирус вид Б - " Ямагата ". Ако бихме се ваксинирали против грип, бихме били предпазени - доста условности има, означи тя.

Епидемиологът подчертава върху обстоятелството, че децата сред 4 и 15 години са най-засегнати от грипа и боледуват най-често, тъй като нямат имунитет. Положителното е, че затрудненията при тях се появяват доста по-рядко, в сравнение с при възрастните.

Проф. Мира Кожухарова сподели още, че вероятността грипът да повали наново не е доста огромна, само че въпреки всичко съществува. Тя уточни, че имунитетът е характерен за вируса, който ни е разболял един път и може да бъдем повалени от различен тип грип.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР