Грипът вече заема своята си територия, заяви в Твоят ден

...
Грипът вече заема своята си територия, заяви в Твоят ден
Коментари Харесай

Кунчев: Над 250 000 души са ваксинирани срещу грип тази година

Грипът към този момент заема своята си територия, съобщи в „ Твоят ден ” по NOVA NEWS основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Нивата на заболяемост са както и в миналата година. Профилактиката против грипа е стопански най-изгодна, съобщи Кунчев. По думите му даже най-скъпите ваксини против грип са в пъти по-евтини от разновидността да се разболеем и разноските, които ще създадем след това. Той чака пикът на заболяемостта да бъде в края на януари и началото на февруари.

„ Тази година има търсене на имунизацията, записаха се доста хора още от септември. Към вчерашна дата бяха сложени към 88% от 308 000 ваксини или малко над 250 000 ваксини ”, съобщи Кунчев. Той дефинира тези данни като положителни, въз основата на това, което е било постигано като имунизация в предходните години.

„ Преди пандемията имаше и дефицит на ваксини, не всички, които желаеха, успяваха да получат. Надяваме се, че тази година всички, които са поискали да се ваксинират, ще имат тази опция ”, съобщи Кунчев.

Той посочи, че и сега 2 пъти повече са случаите на COVID-19, които се записват, по отношение на грипа. Настанените в лечебни заведения на ден варират сред 350 и 400, тези на интензивно лекуване са сред 30-40 души, а в множеството случаи протичането не е толкоз тежко.

Главният здравен контрольор посочи, че огромни количества ваксини против COVID-19 остават неизползвани, само че те са в пъти по-малко като % по отношение на други страни. „ В дъното на класацията сме, което е добре, тъй като ние навреме, където можеше да се продадат и дарят на обособени страни, беше направено, до момента в който имаше потребност и интерес.

За разпространяването на морбили Кунчев посочи, че в България процентът на имунизация е над 91, а в Румъния, където оповестиха пандемия, процентът е бил 70 за първата имунизация, а за втората – под 60%, у нас – над 87%. „ Внос може и да има в страната, само че се надявам той да е обособени случаи, дребни случаи, а не национална зараза. Все още в страната няма такива случаи “, успокои Кунчев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР