Грип и COVID-19 ще атакуват по празниците, какво да правим?

...
Грип и COVID-19 ще атакуват по празниците, какво да правим?
Коментари Харесай

Грип и COVID-19 ще атакуват по празниците, какво да правим?

Грип и COVID-19 ще нападат по празниците, какво да вършим? Обичайните за сезона вируси плъзнаха и понапълниха кабинетите на персоналните лекари. Засега обаче не може да се приказва за фрапантен скок и риск от епидемии, разясниха джипита в Пловдив. В учебните заведения също не регистрират повишен брой заболели възпитаници. Прогнозите са, че болните внезапно ще скачат по време на коледните и новогодишните празници, когато ще има огромни скупчвания на хора.

„ В момента циркулират доста и най-различни вируси, само че към момента не можем да приказваме за взрив на вирусните инфекции “, съобщи пред „ Марица “ шефът на пловдивските джипита доктор Костадин Сотиров. По думите му, обстановката не е по-различна от тази през предишните години по това време.

Д-р Костадин Сотиров

Най-често недоволствата са от хрема, болки в гърлото, корема, висока температура, разстройство, конюнктивит.

„ Среща се цялата гама от недоволства, съгласно другите вируси, с които са инфектирани болните. Тази година типовете са доста, само че към момента няма високи стойности на болни. Те са повече спрямо лятото, тъй като поради студеното време хората стоят повече в затворени пространства, не проветряват постоянно и по тази причина по-лесно се заразяват “, изяснява доктор Сотиров.

Сред пациентите му има заболели и от коронавирус, който в никакъв случай не си е отивал. Като цяло, обстановката със болестта, която ни изправи на нокти, към този момент се успокоява.

„ Новите варианти са по-щадящи, а и има едно всеобщо преболедуване. Някои го карат със признаци, само че най-малко 4-5 пъти по-често го прекарват без въобще да схванат. Чак като  създадат проучвания, виждат, че в действителност даже не са разбрали, че са изкарали коронавирус “, изяснява лекарка от ДКЦ.

По думите ѝ, сега респираторно-синцитиалният вирус предизвиква може би най-тежките болести, предизвиквайки бронхити, най-много измежду дребните деца.

„ Досега през годините не е имало такова забавяне при навлизането на болестта у нас. Може да се одобри, че грипът към този момент чука на врата и даже с единия крайник е влезнал в България. Налице е начална циркулация на обособени места, която занапред следва да се ускори през месец декември “, разяснява основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

По думите му, на база на статистиката, която водим от дълги години, се оказва, че краят на януари, началото на февруари е ​периодът, ​в който епидемията доближава своя пик и стартира относително бърз спад. И тази година, плюс-минус две седмици, ще бъде в границите на този интервал.

Грипните варианти, които се чакат тази година, са „ Виктория “, „ Уисконсин “ и „ Дарвин “.

За сезонния грип нормални признаци са възпалено гърло, запушен нос, тресчица, мускулни болки, които се появяват ненадейно. Болният може да предава болестта към пет дни. Три четвърти от контактните с положителни защитни сили сега не се разболяват.

„ В Пловдивска област грипните болести нормално бележат растеж втората половина на януари “, напомня и доктор Сотиров. Според него към момента не е късно да се имунизираме против грип и ковид, защото това е най-сигурната отбрана.

„ Изобщо не е късно хората да се ваксинират.

която се чака идващите месеци. Ваксините срещу грип по националните стратегии за възрастни са избрани да се поставят до 31 март, а тези за коронавирус се слагат целогодишно. Наличието на зараза също не е противопоказание за ваксиниране, а в противен случай ​- то е свидетелствуване. Има чудесни противогрипни ваксини за деца от 5 до 18 години, които са под формата на спрей за нос. Това важи и за по-малките “, безапелационен е доктор Сотиров. Той напомни, че двете ваксини – против грип и коронавирус,  могат да се слагат по едно и също време. Другите ограничения, като проветряване, прилагане на дезинфектанти, постоянното миене на ръцете и носенето на маски в градския превоз, здравните заведения и местата, където се струпват доста хора, също е добре да се ползват, само че спрямо имунизациите тяхната успеваемост е доста по-малка, уверен е лекарят.

За медикаментите доктор Сотиров е безапелационен, че няма измислени за вирусни инфекции. „ Единствено против грип има два препарата, които са ефикасни, в случай че се одобряват първите един, най-вече два дни. Най-добре е, когато сме заболели от някакъв вирус, да се одобряват доста течности, за предпочитане топли, медикаментите да са за съответните признаци ​- за хрема ​- капки за нос, за болки ​-обезболяващи, за висока температура – температуропонижаващи медикаменти, и така нататък “, поучава доктор Сотиров.

Д-р Милена Панайотова, РЗИ:

доктор Милена Панайотова – фотография Българска национална телевизия

Вече отчитаме наклонност за последователно повишение на болните от остри вирусни инфекции, оповестиха от РЗИ-Пловдив.

„ В четвъртък изпращаме първите проби в София, с цел да забележим какви са тъкмо респираторните вируси, които циркулират сега. Заболеваемостта се покачва в типичните за сезона рамки. Процентът на отсъстващите възпитаници и деца от детските градини не е огромен, само че има. Същото се отнася и за приетите в болница с остри респираторни болести в болничните заведения “, заяви доктор Милена Панайотова, началник на дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в здравната ревизия.

Хората би трябвало да се преценяват с обстоятелството, че това е сезонът, в който се засилват вирусите. „ В момента всичко е в границите на присъщите индикатори от предишните години. Типично е лятото да се покачват чревните инфекции, а есента и зимата – респираторните инфекции. Като излязат някакви резултати, ще можем по-конкретно да знаем кои са вирусите “, споделя лекарката.

За противогрипните ваксини доктор Панайотова удостовери, че всяка година се следи дефицит в аптечната мрежа. Според нея най-вероятно това се дължи на обстоятелството, че те се създават сезон за сезон. В България от години ползата към имунизациите против грип не е огромен и това изяснява по-малкото предложение в комерсиалната мрежа.

Засега не се обрисува скок на инфектираните от коронавирус. В началото на октомври поради наложена карантина след случаи на болни от Коронавирус възпитаници 4 паралелки от пловдивски учебни заведения минаха на онлайн образование.

Фармацевт Димитрия Стайкова:  

Въпреки че последните десетина дни се следи нараснало търсене на обичайните лекарства, свързани със сезонните респираторни болести, към момента не може да се приказва за напор от заболели в аптеките в града.

„ В момента има всичко належащо като лекарства за лекуване на вирусни и грипни болести. Ако нещо не доближава, има задоволително аналогови медикаменти, тъй че на този стадий няма място за безпокойствие “, сподели за „ Марица “ ръководителят на Регионалната фармацевтична гилдия Димитрия Стайкова. В момента няма проблем и с антибиотиците, защото, в случай че някой  липсва, има същия на друга компания, само че с друго комерсиално название, потвърдиха и други фармацевти от пловдивски аптеки.

В момента най-често се търсят капки за нос, температуропонижаващи лекарства, таблетки и сиропи срещу кашлица. Много рядко към този момент се купуват маски. Според опита на аптекарите обаче картината в сезона на грипа и вирусните инфекции може да се промени безусловно за дни.

Според Димитрия Стайкова, която като притежател на аптека има и персонални наблюдения, тази година се е почувствал дефицит на противогрипни ваксини. Хората не престават да търсят, само че те от дълго време са се изчерпали във фармацевтичните хранилища.

Тя напомни, че сега за пазаруването на антибиотици към момента важат само електронни предписания.

„ Хората се сърдят, когато в аптеките им се отхвърля антибиотик, изписан на хартиена рецепта, само че това ще е допустимо едвам след  8 декември, когато влязат в действие измененията в наредбата “, изясни шефът на фармацевтите в района.

Проф. Ива Христова:

За рискова наклонност при зачестилите вируси предизвести шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

„ Хора, не лекувайте вирусни болести с антибиотици. Никъде в Европа не се изписват антибиотици за вирусни болести и първите съществени забележки към нашите лекари, които стартират да практикуват в европейски страни, е за какво изписват толкоз доста антибиотици, прави усещане – в пъти над това равнище, което се изписва “, сподели Ива Христова. „ Покачващото се равнище на антибиотичната устойчивост на проблематичните варианти върви редом с повишаващата се антибиотична консумация “, изясни още тя на база на наблюденията и данните на НЦЗПБ. Проф. Ива Христова обърна внимание, че там, където се вземат ограничения, като огромни лечебни заведения, които имат антибиотична политика за опазване на някои антибиотици за случаи, които са по-тежки и при които сигурно би трябвало да се приложат, незабавно дават резултати. „ Въпросът е на организация и на осъзнаване на казуса и да имаме поради, че това е един от главните цели на СЗО ​- точно осъзнаване на казуса с възходящата устойчивост, с неналичието на нови препарати и за това, че ще сме безсилн​и да лекуваме, в случай че в точния момент не проявим здрав разсъдък “, сподели още проф. Ива Христова.



Министерството на здравеопазването разгласява на уеб страницата си рекомендации за предотвратяване от заразяване с нов или сезонен грип. Най-важно е да се заобикалят контакти с заболели хора и да се съблюдава добра персонална хигиена. Това включва следните неща:

– Често измиване на ръцете с вода и сапун

– Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна приложимост на спиртна основа

– Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

– Носене на маска на лицето

– Избягването на търкането на очи с мръсни ръце

– Често проветряване на въздуха в затворени пространства

– Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените пространства

– Измиване и дезинфекциране на играчките за дребните деца.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР