Грижата за руса коса може да бъде предизвикателство – тя

...
Грижата за руса коса може да бъде предизвикателство – тя
Коментари Харесай

Правилна грижа за руса коса

Грижата за руса коса може да бъде предизвикателство – тя е склонна да бъде суха, да пожълтява и постоянно е неприятно подредена. За да забравите за тези проблеми, би трябвало да отговаряте на потребностите на косата си непрестанно благодарение на подобаваща козметика.

Русата коса (както естествена, по този начин и боядисана) нормално има пореста конструкция, заради което става суха когато е горещо. Характерна линия е склонността към раздробяване, цъфнали краища и изсъхване. Краищата още са сухи, чупливи и матови, както и избледнели.

Такава коса нормално е сенсибилизирана. Това значи, че тя не е безразлична към висока температура, постоянно боядисване, погрешно разресване или миене с гореща вода. Русата коса, даже естествената, има доста по-тънка и слаба конструкция от тъмната коса.

Всяка русокоска знае, че такава коса се нуждае от подобаваща грижа. Как да се грижите за нея, с цел да е красива и в това време да не прекарва дълги часове в банята? Грижата за руса коса е на първо място вярно подбрана козметика и съблюдаване на главните правила.

Грижа за руса коса вкъщи

Светлите кичури са по-често чувствителни и изложени на увреждане.

  • Дамите с такава коса би трябвало да употребяват най-вече хидратиращи артикули, богати на протеини, аминокиселини или силикони. Също по този начин си коства да употребявате шампоани за боядисана коса, тъй че съдържащите се в тях киселини да попречват избледняването на цвета. Изсветлената коса е по-често изложена на въздействието на ултравиолетовите лъчи, тъй че дано не забравяте и отбраната против този фактор.
  • Препоръчително е също да употребявате домашни средства за грижа за косата. Добавянето на чаена лъжичка мед към обичаната ви маска за коса ще бъде най-хубавият лек за груби и накъсани краища на косата.
  • Правилната грижа за русата коса след боядисване би трябвало да се приложи незабавно след излизане от фризьорския салон – всичко това, с цел да се насладите на съвършения цвят допустимо най-дълго и да предотвратите изсушаването на изрусените кичури.
  • Когато миете косата, не би трябвало да забравяте за балсами и маски за коса, даже в случай че косата е лесна за разресване. Също по този начин си коства да включите серум в ежедневната грижа за руса коса, който ще защищити краищата от увреждане.
  • В случай на руса коса, третирането с масло (например през нощта ) дава отлични резултати. Правилно подбраното масло за порьозност на косата (боядисаната руса коса нормално е коса с огромна порьозност) може идеално да възвърне кичурите, изтощени от непрекъснатото изсветляване, и да ги направи устойчиви на вероятни по-нататъшни увреждания.
  • Не забравяйте за отбраната на цвета, защото русата коса има наклонност да пожълтява. За русокоските е добре да нанасят наследник или виолетов еликсир върху косата си един път седмично или да мият косата си със сребрист шампоан. Всички типове изплаквания (синьо, сребристо, розово) също ще бъдат потребни, което ще придаде на косъма леден колорит.

Балсами и маски за грижа за руса коса

Русата коса обича „ богатите “ балсами и маски с масла, протеини и силикони. Те придават на кичурите бездънен искра, пазят и дейно подхранват. Тези, които сме събрали, можете да употребявате всеки ден, както и да извършите с тях същинско SPA за вашата руса коса – всичко, което би трябвало да извършите, е да оставите маската или балсама върху кичурите за 20-30 минути.

Изберете еликсир с високото наличие на масло от жожоба, пантенол и течен кератин, това обезпечава на кичурите всичко належащо, с цел да бъдат здрави и блестящи. Косъма ще стане по-мек, ще бъде по-лесен за разресване и след изсъхване няма да се наелектризира.
Ако изберете еликсир с витамини, протеини и масло от гроздови семки, ще дадете на косата си нужната инжекция от в допълнение поддържане без силикони.

Сушене на руса коса

Теоретично естественото изсушаване е най-хубаво за пореста коса, само че има хора, чиято сензитивна коса наподобява по-добре след потребление на сешоар.

Най-безопасният метод е:

  • изсушаване на косата с студен въздух;
  • изсушаване на косата в корените с топъл въздушен поток и изсушаване на краищата с студен въздушен поток;
  • изсушаване на косата в корените с топъл въздушен поток и оставяне на краищата да изсъхнат естествено.

Горещият въздух поврежда русата коса. Той кара водата от кутикулата да се изпарява по-бързо, кутикулата се свива по-бързо и стартира да се напуква. Косата става по-слаба и по-податлива на увреждане. При сушене с гореща бликам от косата се изпарява повече вода, в сравнение с при естествено сушене, когато косата изсъхва със лично движение.

Козметични съставки, които не са подобаващи за изрусената коса

Излишъкът от всяка от тези съставки предизвиква сухота на косъма. Като остатък, се има поради както прекомерно високата централизация, по този начин и прекомерно честото потребление на даден артикул (дори и в верните пропорции).

  • денатуриран алкохол (INCI: Alcohol Denat.),
  • етилов алкохол (INCI: Алкохол),
  • изопропилов алкохол (INCI: Isopropyl Alcohol),
  • остатък от билки (с изключение на: ленено семе, липа, бяла ружа),
  • непотребен протеин с дребни молекули (те харесват протеини с огромни молекули),
  • масла с дребна молекула (напр. кокосово масло),
  • мощни почистващи препарати (SLS, SLES, ALS, ALES),
  • яйчни жълтъци (съдържат прекалено много протеини и могат да затоплят нюанса на русото),
  • артикули с доста ниско pH (течности за интимна хигиена, лимон, оцет, сок от алое вера),
  • артикули с доста високо pH (сода бикарбонат, избелител).

Козметични съставки, които русата и изрусена коса обичат

Русата коса с огромна порьозност обича емолиенти (главно масла и силикони), които основават оклузивен пласт върху косъма и предотвратяват изпаряването на водата, като по този метод косвено овлажняват косата. Емолиентите вършат косата гладка, блестяща, тежка, гъвкава, овлажнена и еластична. Струва си да ги комбинирате с овлажнители, които в допълнение ще овлажнят косата.

Как да запазите леден колорит на русото?

Русата боядисана коса е склонна да пожълтява, само че за благополучие има лек за това: лилава козметика! Шампоани, маски, изплаквания – има огромен избор.

Страхотен домакински лек за опазване на нюанса е тинтява: изплакване или маска от тинтява. Благодарение на тинтява можете да извършите лилава козметика за коса от елементарна маска или шампоан.

За да затоплите нюанса на русото, можете да употребявате изплакване с лайка, мед, розмарин или сминдух.

Как да се грижим за руса коса? – резюме

Собствениците на изрусени коси би трябвало да се откажат от изправянето и къдренето на косата си всеки ден – косата ще бъде в доста по-добро положение, в случай че я оформяте единствено по мотиви. Струва си изцяло да премахнете горещия поток от сешоара и, в случай че е допустимо, да боядисвате косата си допустимо най-рядко.

  • Без миене на косата с гореща вода, търкане на косата при миене или дърпане при сресване.

Положителните привички, които си коства да въведете в грижата за русата коса са:

  • нежно разресване;
  • измиване на косата по метода балсама преди шампоана:
  • измиване на косата в топла вода;
  • постоянно подхранване;
  • разреждане на шампоана преди измиване;
  • постоянно подкастряне на краищата;
  • потребление на балсами или маски при всяко измиване;
    спяща коса,
  • спане върху копринена или сатенена калъфка за възглавница;
  • връзване на косата денем.
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР