Григор Димитров се приближава все повече до най-добрия си тенис

...
Григор Димитров се приближава все повече до най-добрия си тенис
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Хийс Броуер - анализи, очаквания и коефициенти

Григор Димитров се доближава от ден на ден до най-хубавия си тенис от началото на 2023-та година и единствените му загуби са от членове на топ 10 и бъдещи първенци в съответните шампионати. През предходната седмица първата ни ракета доближи до полуфиналите в Ротердам и няма причина да не бъдем оптимисти за идната конкуренция в Марсилия, където през днешния ден родният ни представител ще стартира присъединяване си с осминафинален конфликт против Хийс Броуер.

Нидерландският представител е прекарал съвсем цялата си кариера в Чаланджър Тура, само че и той имаше страхотни изяви в Ротердам, откакто се възползва оптимално от предоставения му " уайлд кард " и доближи до първия си четвъртфинал на твърди кортове в ATP Тура. Всичко това ни подсказва, че Броуер не трябва да бъде подценяван, а дано с вас да разгледаме по какъв метод ще би трябвало да работи нашият съотечественик, в случай че желае да се поздрави с крайния триумф.

Какво би трябвало да знаем за Хийс Броуер?

Броуер е на 26 години, левичар е, извършва бекхенд с две ръце и се намира на върховата си 116-а позиция в международната класация. Любопитното за него е, че е родом от Хюстън, където по това време живеят неговите родители, само че прекарва едвам два месеца от живота си там. Все отново тексаският град изиграва доста значима роля в живота на Гийс, тъй като точно там той доближава другия си четвъртфинал на равнище ATP, тръгвайки от квалификациите на надпреварата.

Пробивът на нидерландеца в международния тенис е извънредно муден, като години наред той взе участие съвсем само единствено на шампионати от сериите " Фючърс ", където може да се похвали с пет извоювани трофея на сингъл. Левичарят пробива в топ 300 едвам при започване на предишния сезон и от този момент не стопира да прогресира в класацията, въпреки че може да се похвали единствено с един доближат край в Чаланджър Тура, а евентуално най-голямото му достижение е превъзмогването на квалификациите на US Open и успеха над Адриан Манарино в първи кръг на главната скица.



Световният номер 116 разчита най-много на мощния си форхенд, който извършва със съществено количество топспин и се старае да го ползва от всяка една точка на корта. За страдание на Броуер, то бекхендът му е доста по-уязвим и нормално го употребява само, с цел да се задържа в разиграването. Обратният удар на квалификанта е доста плосък, като нормално топката се приземява плитко в центъра на корта и по тази причина той избира да си служи със своя слайс, когато би трябвало да се отбранява от тази си страна.

Друг мощен коз на нидерландеца е играта му на мрежата, тъй че можем да чакаме голям брой излизания напред от него. Броуер до неотдавна имаше по-големи триумфи точно на двойки и има първокласни волета, с които да приключи незабавно офанзивата си.

191-сантиметровият тенисист разполага със относително несъвършен сервис за растежа си, само че въпреки всичко не трябва да забравяме преимуществото на лявата му ръка, което му дава опция постоянно да прибягва до обичания си мощно подсечен начален удар от полето за преимущество, след който незабавно се впуска в акция към филето.

Как би могъл да се опълчи Григор Димитров?

Разбира се, класата на първата ни ракета е надалеч по-голяма от тази на съперника му и Григор просто ще се нуждае да покаже най-малко 70 % от капацитета си, с цел да излезе победител, само че някои избрани способи биха го улеснили в неговата задача. Българинът би трябвало да подлага под непрекъснат напън бекхенда на Броуер, тъй като по този начин ще си подсигурява напълно контрола над разиграванията и евентуално доста скоро ще последва неточност от ракетата на новобранеца.

Дълбоките ретури са различен основен фактор към триумфа, защото нидерландецът ще бъде лишен от опция да продължи към мрежата, а Димитров безспорно има голямо преимущество във връзка с играта от дъното на корта. Самият сервис на съперника е относително комфортен за тази цел и четвъртият подложен няма да поема някакви непотребни опасности, с цел да реализира търсения резултат.



Използване на по-голям топспин бекхенд също може да бъде добра концепция, тъй като левичарят ще се възползва от всеки по-къс слайс, с цел да доближи до обичаната си зона на корта и Григор би трябвало да се погрижи за тази заплаха, елиминирайки напълно най-силния детайл от репертоара на четвъртфиналиста в Ротердам.

Накрая бих изтъкнал проблемите на нидерландеца в отбранителен проект. Той се придвижва чудесно напред, единствено че надалеч не е толкоз убеден, когато би трябвало внезапно да смени посоката си на придвижване и това може да бъде умерено експлоатирано от някогашния номер три в света.

Очаквания и коефициенти:

Възходът на Гийс Броуер е неоспорим и съм надалеч от мисълта да го недооценявам, но считам, че даже най-лошата версия на Григор Димитров би била мъчно победена от квалификанта, тъй че предсказвам безапелационна победа с 2:0 сета на първата ни ракета.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават съществено преимущество, определяйки ставка от 1.20 за негов триумф, до момента в който възможностите за успех на по-нискоранкирания състезател се котират на 4.50. Трябва обаче да ни е ясно по какъв начин тези предвиждания надалеч не всеки път се оказват правилни, а за нас остава вярата този път предварителните упования да се осъществен и Григор Димитров да се поздрави с първа победа в кариерата си на шампионата в Марсилия! Вие пък още веднъж ще можете да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР