Грети Стефанова от Демократична България, най-възрастният общински съветник в новия

...
Грети Стефанова от Демократична България, най-възрастният общински съветник в новия
Коментари Харесай

Вижте кой ще открие първото заседание на новия СОС

Грети Стефанова от Демократична България, най-възрастният общински консултант в новия Столичен общински съвет /СОС/, ще открие първото съвещание, което към този момент е свикано от регионалния шеф на София и ще се състои на 12 ноември /вторник/, от 10.00 часа. Това разгласи през днешния ден на брифинг в Столичната община общинският консултант от ГЕРБ Елен Герджиков.

На идното съвещание новоизбраните общински съветници, районни кметове и кметът на Столичната община ще положат клетва. На съвещанието ще станат ясни политическите групи в СОС. Ще се състои и гласуването за ръководител на СОС, което е скрито и се прави в два кръга, разгласи Герджиков.

По думите му в интегрална бюлетина в първия кръг се подреждат всички декларирани от политическите групи оферти, гласоподава се и в случай че никой не е събрал повече от половината гласове на общинските съветници се организира втори кръг с първите двама, които са се класирали. След това се прави процедура за избор на зам.-председатели на общинския съвет като всяка политическа група има право да даде свое предложение.

Герджиков разясни, че гласуването е очевидно, нужни са 31 гласа, т.е. половината от общия брой на общинските съветници. Ако за някое предложение не се съберат толкоз гласове, то политическата група има право да предложи същия или различен претендент и се организира второ гласоподаване, сподели още той.

Малина Едрева към този момент е определена за ръководител на политическата група на ГЕРБ-СДС, за зам.-председател е определен доктор Антон Койчев, който е ръководител на градската организация на Съюз на демократичните сили. Имаме предложение за ръководител на СОС, което нощес гласувахме и беше подкрепено с цялостен консенсус. Това е Елен Герджиков, разгласи Малина Едрева.

Тя сподели, че още след първия тур на изборите, когато е станало ясно кои политически групи и в какъв състав влизат в новия СОС, са почнали политически съвещания предвид на сформирането на новия СОС. Това е нужно и по гледище на кмета Фандъкова, акцентира Едрева.

Първите политически сили, към които се обърнахме, са тези, които стоят най-близо до нашата политическа идеология, а точно десните партии. Първата среща е била с Демократична България, а след това с Вътрешна македонска революционна организация. Продължават срещите с Българска социалистическа партия, с представителя на гражданското придвижване Спаси София, както и с Атака. Ще търсим поддръжка на база на тематиките, задачите и съответните хрумвания и насоки в работата на общината, уточни Едрева. С Демократична България диалозите са на база на електронното ръководство и повишението на прозрачността в работата на общината и на СОС, дигитализацията, електронното ръководство, политика за преобразяване на Витоша в един от най-големите паркове в нашия град. С Вътрешна македонска революционна организация тематиките са сигурност и превоз, със Спаси София това са транспортна инфраструктура и транспортно обслужване, уточни Едрева.

Николай Стойнев, общински консултант от ГЕРБ разгласи, че групата ще предложи изработването на нов устав за активността на СОС. Конкретните параметри на новия устав ще бъдат избрани от работна група, в която ще бъдат поканени представители на всички политически групи. Смятаме за значими основаването на комисии в сходство с целите, които разгласи кметът Фандъкова и структурата, която следва да бъде построена в осъществяването на тези цели. Едни от целите са нововъведенията и електронното ръководство, по тази причина сме на мнение, че би трябвало да има такава специфична комисия в СОС, която да следи работата в този сектор, сподели Герджиков.

Ще бъде преструктурирана комисията по превоз и пътна сигурност, ще бъде основана и комисия, която дава отговор за инфраструктурата и плановете, които се извършват. Предвижда се питанията и отговорите към тях да бъдат оповестени на интернет-страницата на общината, както и проявление на поименното гласоподаване по време на сесиите на СОС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР