Greenwashing“ е, когато дадена организация изразходва повече време и средства,

...
Greenwashing“ е, когато дадена организация изразходва повече време и средства,
Коментари Харесай

CEO-то на Ривиан: В системата има прекалено много зелен PR менте

„ Greenwashing “ е, когато дадена организация изразходва повече време и средства, с цел да се популяризира като екологосъобразна, в сравнение с с цел да сведе до най-малко въздействието си върху околната среда. Това е излъган маркетингов трик, целящ да заблуди потребителите, които избират да купуват артикули и услуги от марки, съобразени с околната среда.

„ Greenwashing “ се случва, когато организациите вършат следното:

вършат необятни изказвания за резистентност без доказателства; преувеличават позитивните си резултати върху околната среда в маркетинговите материали; рекламират продуктите си като екологични, само че се доставят със първични материали от неустойчиви снабдители.

Компанията за електрически автомобили разгласи, че ще закупи 100 MW възобновима сила от слънчева плантация, която скоро ще бъде издигната на върха на някогашна въглищна мина в Кентъки. Енергията ще помогне за зареждането на нейния автопарк от електрически камиони, джипове и ванове, който ще измине 450 млн. км всяка година.

На основния изпълнителен шеф на Rivian RJ Scaringe му е омръзнало фирмите да преувеличават екологичните си индикатори.

„ В системата има прекалено много „ greenwashing “, сподели той в скорошно изявление. За Скарнинг е прекомерно елементарно една компания да прикрие източника на своето ползване на сила, изключително когато в действителност не основава нови мощности за възобновима сила. А потребителите не са задоволително проницателни, с цел да създадат разликата.

„ Това е толкоз комплицирано от концептуална позиция “, сподели той, като направи ясно разграничаване сред фирмите, които купуват възобновима сила, с цел да покрият личните си излъчвания, като в същото време основават нови мощности, и тези, които желаят да „ платят малко повече, с цел да могат да се потупат по гърба и да кажат, че употребяват възобновима сила “.

Скаринг слага Rivian твърдо в категорията на фирмите, които освен желаят да отстраняват личните си въглеродни излъчвания, само че и да оказват помощ за основаването на нов потенциал за възобновима сила.

За тази цел той е в Кентъки във вторник, с цел да разгласи поддръжката на Rivian за нов център за слънчева сила, който ще бъде построен върху някогашна въглищна мина.

Главният изпълнителен шеф на Rivian Скарнинг се стреми към увеличение на производството и нови сътрудници след проблемите с доставките

Главният изпълнителен шеф на Rivian Ар Джей Скарнинг съобщи, че фирмите, които желаят да употребяват чиста сила, само че не се ангажират да подкрепят построяването на нови мощности, „ грийнуошват “. 

Разположена на върха на било в източната част на Кентъки, мината Starfire в един миг е имала стотици миньори, които са извозвали милиони тонове въглища всяка година. Но скоро там ще бъде построена голяма слънчева плантация, чиято цел е да сътвори 800 мегавата (MW) сила – задоволителна за зареждането на 160 000 домове всяка година. BrightNight, основана във Флорида компания за слънчева сила, построява и 10-километров далекопровод, който ще разреши в бъдеще да се обезпечи спомагателен потенциал от един гигават сила.

Rivian ще бъде снабдител на плана или покупател на силата, създадена от обекта. Компанията за електрически автомобили не финансира директно плана, който се прави оценка на 1 милиард $, само че се ангажира да закупи 100 MW сила като част от виртуално съглашение за закупуване на електрическа енергия (power purchase agreement – PPA) – виртуално, тъй като чистата сила няма да постъпва непосредствено в електрическите камиони, джипове или микробуси на Rivian, нито даже в корпоративните офиси или фабриките на компанията.

Въпреки това Rivian твърди, че силата ще спомогне за „ зареждането на до 724 млн. км пробег с възобновима сила всяка година “.

Ривиан ще бъде снабдител на плана или покупател на силата, генерирана от обекта.

Виртуалните PPA стават все по-популярна форма на ангажимент за чиста сила за американските компании. През 2021 година да вземем за пример корпорациите са закупили рекордните 31,1 GW чиста сила, което се равнява на повече от 10 % от всички нови мощности за възобновима сила, добавени в света през тази година. Повече от половината от споразуменията бяха подписани от софтуерни колоси, в това число Amazon, Microsoft, Meta и Гугъл.

Според Скаринг без тези PPA доста от плановете за възобновима сила нямаше да могат да започват. Rivian може и да не финансира директно слънчевия план, само че подсигурява, че ще има пазар за силата, когато фотоволтаичните кафези влязат в употреба.

„ Ако фирмите не поемат ангажимент да закупят силата, което прави плана финансируем, тези планове няма да се осъществят “, споделя той.

Rivian не е първият авто производител, който се ангажира да купува чиста сила посредством виртуален PPA. В края на предходната година Stellantis подписа съглашение за 400 MW с DTE Energy в Мичиган, а Mercedes-Benz съобщи, че ще закупи 140 MW от офшорен вятърен парк в Балтийско море.

Виртуалните PPA са „ елементарно мащабируеми и дават опция на купувачите да задоволят огромна част от своите цели за резистентност с релативно дребен брой покупко-продажби “, написа в отчет за 2019 година Институтът Rocky Mountain.

Според Скаринг, без тези PPA доста от тези планове за възобновима сила нямаше да могат да започват.

Ривиан е в челните редици на дебата за електрическите транспортни средства и изменението на климата, като подлага на критика съперниците си, че са „ надалеч от правия път “ във връзка с намаляването на излъчванията на парникови газове по метод, който може да отговори на задачите, избрани от Парижкото съглашение.

Компанията е създател на отчет по-рано тази година, дружно с Polestar, в който се твърди, че електрическите транспортни средства сами по себе си няма да са задоволителни за ограничение на повишението на световната температура.

Автомобилната промишленост ще би трябвало да играе по-силна роля в увеличението на възобновимата сила в електропреносните мрежи и намаляването на излъчванията на парникови газове в цялата си верига на доставки.

Но компанията към момента би трябвало да направи повече. Rivian не споделя данните си за излъчванията с CDP – организация с нестопанска цел, която прави оценка екологичните отчети на фирмите. Например Ford получи оценка „ А “ за своите разкрития за изменението на климата от 2019 година насам, до момента в който Tesla получи оценка „ F “.Нараства хорът от бранители на околната среда, които изискват повече бистрота от корпорациите във връзка с цялостната картина на техните въглеродни излъчвания.

Скаринг съобщи, че Rivian работи за „ индиферентност по обсег 3 “, което значи, че има за цел да отстрани всички свои непреки излъчвания от веригата за доставки и виталния цикъл на електрическите автомобили, които създава.

Често срещана рецензия към електрическите автомобили е, че те са толкоз чисти, колкото е чист техният източник на сила – с други думи, в случай че един електрически автомобил се зарежда от мрежа, която главно получава сила от замърсяващ източник, да вземем за пример въглища, той не може да претендира, че е в действителност чист тип превоз.

Rivian се насочва към своите излъчвания от обсега 1, от фабриката и корпоративните офиси, частично посредством слагане на вятърна турбина в завода си в Нормал, Илинойс.

Емисиите от обсег 2, от потреблението на електрическа енергия, ще би трябвало да бъдат обработени посредством основаването на „ доставки нагоре по веригата, които ще оказват помощ да се компенсират “ излъчванията, основани от доставчиците на Rivian, споделя Скарнинг.

Но „ 90% “ от излъчванията на Rivian са от обсег 3 – нейният автопарк от електрически камиони R1T, джипове R1S и микробуси за доставка EDV.
И точно тези излъчвания са повода, заради която компанията се съгласява да закупи 100 MW сила от слънчевата плантация в Кентъки, в допълнение към други PPA.

Споразумение за виртуална сила за актуалните и бъдещите клиенти на компанията, които съгласно изчисленията на Скарлинг ще продължат да нарастват със съзряването на индустриалните благоприятни условия на компанията.

„ Ние сътворяваме доставки, които компенсират потреблението на нашия групов флот, а флотът с разрастването си се трансформира в огромен консуматор на сила “, сподели той. „ След няколко години всички коли на „ Ривиан “ ще употребяват повече сила, в сравнение с страна като Ирландия. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР