Гръцкото външно министерство публикува изявление, остро осъждащо принудителното отклоняване на

...
Гръцкото външно министерство публикува изявление, остро осъждащо принудителното отклоняване на
Коментари Харесай

Сериoзен международен отзвук след отклонения в Беларус самолет

Гръцкото външно министерство разгласява изказване, остро осъждащо насилственото отклонение на полета на пътнически аероплан на компанията " Райънеър " по маршрут Атина-Вилнюс до Минск, Беларус.

" Гърция изрично осъжда държавното похищение, което се случи през днешния ден и докара до насилственото кацане на " Райънеър " FR 4978, който изпълняваше полет по маршрута Атина-Вилнюс, в Минск, Беларус. На борда на самолета имаше общо 171 пасажери, 11 от които са гръцки жители. Този акт, който заплаши живота на всички пасажери, е недопустим. Призоваваме за неотложно освобождение на самолета и всички пасажери, с цел да могат да доближат крайната си дестинация. ", се споделя от ведомството.

" Осъждаме противозаконния арест на белоруския деятел Роман Протасевич, който е застрашен от смъртно наказване в Беларус. Г-н Протасевич беше част от делегация, водена от водача на беларуската съпротива Святлана Тихановская, която неотдавна участва на конгрес в Делфи.

За Гърция отбраната на главните полезности като демокрацията, върховенството на закона и правата на индивида е въпрос на принцип. Ние имаме вяра, че сходни практики, които ни връщат към други времена и които не са подобаващи за никоя цивилизована страна, не би трябвало да остават без отговор. ", пишат още от външното министерство на Гърция.

Гръцката страна е в тясна съгласуваност с останалите държави-членки на Европейски Съюз и чака този въпрос да бъде в детайли прегледан на идния Европейски съвет, се добавя в позицията.

Френският външен министър прикани европейските страни да отговорят уверено на дейностите на Минск.

Льо Дриан назова насилствената смяна в курса на полета от беларуските управляващи " неприемлива ".

" Нуждаем се от решителна и единна реакция от европейските страни, " сподели той и прикани за неотложно позволение за овакантяване на Беларус " за всички пасажери от този полет, в това число възможните беларуски опозиционери ".

9 френски жители са летели на борда на самолета, който кацна наложително по решение на управляващите в Минск, заяви телевизионният канал BFM, базирайки се на дипломатически източник.



Снимка: Архив/БГНЕС

Англия предизвести Беларус, че насилственото отклонение в Минск на полет на " Райънеър " от Атина до Вилнюс, с търсен опозиционен деятел на борда, ще има " съществени последствия ".

Обединеното кралство е разтревожено от известията за ареста на журналиста Роман Протасевич и събитията, довели до насилственото му задържане в Минск, написа в Туитър външният министър на Англия Доминик Рааб.



Снимка: Архив/БГНЕС

Координираме се с нашите съдружници. Това извънредно деяние на (президента Александър) Лукашенко) ще има съществени последствия, добави министърът.

The UK is alarmed by reports of the arrest of journalist Roman Protasevich & circumstances that led to his flight being forced to land in Minsk. We are coordinating with our allies. This outlandish action by Lukashenko will have serious implications.
— Dominic Raab (@DominicRaab)
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР