Гръцкото правителство скоро ще внесе в парламента законопроект, с който

...
Гръцкото правителство скоро ще внесе в парламента законопроект, с който
Коментари Харесай

Гърция: Гей бракове - да, Родител 1“ и Родител 2“ - не

Гръцкото държавно управление скоро ще внесе в Народното събрание законопроект, с който ще се признае правото на еднополовите двойки да подписват цивилен брак и да осиновяват деца, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис на съвещание на кабинета, предавано по гръцката национална телевизия ЕРТ.

Според премиера законопроектът за равнопоставеност при гражданските бракове, който беше разискван с депутатите от ръководещата дясноцентристка партия „ Нова народна власт “ по-рано, е

„ значима стъпка, ориентирана към реализиране на равнопоставеност за всички жители “. 

„ Πреди всичко задачата е да се защитят децата, които към този момент живеят с родители от един и същи пол. Тези деца би трябвало да имат същите права като всички останали деца. Искам да ви припомня, че става дума за нещо, което към този момент съществува в 36 страни на пет континента, без да е уязвило, наподобява, общественото доближаване и хармонията в ръководството “, съобщи Мицотакис, като добави, че изпитва задоволство от обстоятелството, че „ от самото начало тази промяна се обсъждаше трезво и без крайности измежду гръцкото общество “. 

По думите му „ в този разговор бяха чути всички отзиви “, които той персонално почита. 

„ Бяха чути и гласове, които не са чувани до момента, най-много тези на еднополовите родители, които най-сетне ще могат да спят умерено нощем, без да се опасяват, че в случай че нещо се случи с единия от тях, детето им ще бъде трансферирано в институция, вместо да бъде оставено при другия родител “. 

Премиерът на Гърция заключи също, че „ в подтекста на този обществен разговор беше обяснено, съгласно мен в детайли, и какво не планува законопроектът: той не трансформира актуалните ограничавания за сурогатното майчинство – не го позволява за еднополовите двойки,

и изключва въвеждането на понятията „ родител 1 “ и „ родител 2 “.

Защото, желая да подчертая това, Гърция няма да се трансформира в лаборатория за политики, които се ползват едвам в няколко страни по света “.

Новият законопроект, уточни Кириакос Мицотакис, „ прибавя права за някои, без обаче да лишава никакви права от мнозина “. 

В същото време министър-председателят посочи, че приема и почита позицията на Църквата, която се разгласи срещу еднополовите бракове. 

„ Искам обаче да бъда явен – става дума за избор на страната, не за богословски убеждения.

В края на краищата с Църквата и преди сме имали разнообразни визии за гражданския брак, кремацията на мъртвите и по тематиката за персоналните карти. Животът обаче потвърди, че тези промени са се оказали зрели. Те не са навредили нито на обществото, нито на съдействието сред страната и Църквата и съм сигурен, че и в този момент ще бъде по този начин “, сподели министър председателят.

На изключително съвещание вчера Св. Синод на Гръцката православна черква единомислещо се противопостави на законопроекта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР