Гръцкото правителство е решено да направи всичко възможно, за да

...
Гръцкото правителство е решено да направи всичко възможно, за да
Коментари Харесай

Гърция поема лидерството за евроинтеграцията на Западните Балкани

Гръцкото държавно управление е решено да направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че упоритостите на Западните Балкани за участие в Европейски Съюз ще се осъществят скоро, сподели гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас, представен от EURACTIV.bg. На работна закуска, проведена от него в Брюксел в понеделник, участваха представители на повече от 20 страни от Европейски Съюз, събрали се за почналия ден по-късно Съвет на Европейски Съюз по общи въпроси. Поканени бяха и външните министри на Албания и Северна Македония Гент Чакай и Никола Димитров, макар че през октомври френският президент Еманюел Макрон попари очакванията на двете страни за скорошно начало на присъединителни договаряния с тях.

Българската външна министърка Екатерина Захариева взе участие в закуската, само че не оспори упоритостта на Гърция да измести България като водещ фактор в процеса за разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани.

„ Гърция е най-старата страна от Европейски Съюз в района. Тя е основен фактор за стабилността и насърчаването на съдействието и ще продължи да подхваща съответни начинания в тази посока “, сподели Дендиас. Той акцентира, че задачата е да се стигне до позитивен резултат „ вероятно през март следващата година “.

На октомврийския съвет Франция, Холандия и Дания се опълчиха на началото на договарянията за присъединение към Европейски Съюз на Тирана и Скопие. След това в изявление за „ Икономист “ френският президент Еманюел Макрон даде да се разбере, че Европейски Съюз би трябвало да реформира процедурите си за участие. „ Не желая нови членове, до момента в който не реформираме самия Европейски съюз. Според мен това е почтено и наложително изискване “, разгласи Макрон.

 

ПАРАЛЕЛНИ ПРОЦЕСИ

Според Екатерина Захариева договарянията за присъединение не трябва да се отсрочват поради френската самодейност за промяна. „ Тези процеси могат да бъдат паралелни. Не е нужно да чакаме да завърши дебатът за новата рамка “, сподели тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР