Гръцкото правителство е постигнало споразумение с православната църква, пише електронното

...
Гръцкото правителство е постигнало споразумение с православната църква, пише електронното
Коментари Харесай

Правителството в Гърция постигна споразумение с православната църква

Гръцкото държавно управление е постигнало съглашение с православната черква, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, представен от " Фокус ". Премиерът Алексис Ципрас сподели във вторник, че държавното управление е постигнало " историческо съглашение " с Гръцката православна черква, с цел да позволи въпроса за църковните активи, като част от преразглеждане на конституцията, ориентирано към смяна на връзките сред страната и църквата.

" Днес ние стоим пред историческо споразумение в полза и на двете страни... Нашата цел е да укрепим автономията на гръцката църква, като признаваме нейната роля ", каза той в съвместно телевизионно предаване с архиепископ Йероним.

Съгласно съвместното съобщение, направено след изявленията на Ципрас, двете страни ще създадат фонд за управление и развитие на имотите, принадлежащи както на църквата, така и на държавата от 1952 г. насам, заедно с всеки друг актив, който Църквата доброволно прехвърли в този фонд. Приходите и задълженията от развитието на имотите ще бъдат разделени еднакво между двете страни.

Ципрас също така каза, че духовниците повече няма да се считат за държавни служители и следователно ще бъдат изключени от официалната им заплата - органът за единни плащания, но държавата все пак ще заплаща годишно същата сума, която плаща за заплатата си на Църквата като субсидия. Годишната субсидия ще бъде изплатена в специален църковен фонд и ще бъде използвана изключително за заплащане на духовенството.

" Това, което ние чрез това споразумение показваме, е нашето намерение да направим една крачка напред с взаимно уважение един към друг ", каза архиепископът. Съгласно съвместното комюнике тези предложения ще послужат като план за по-нататъшни преговори между двете страни. Ципрас каза, че кабинетът и Светият синод ще се съберат на по-късен етап, за да решат дали да одобрят тези предложения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР