Гръцкият здравен министър Танос Плеврис призова за трансгранично сътрудничество за

...
Гръцкият здравен министър Танос Плеврис призова за трансгранично сътрудничество за
Коментари Харесай

Недостигът на лекарства стана световен проблем

Гръцкият здравен министър Танос Плеврис прикани за трансгранично съдействие за справяне с казуса с дефицита на медикаменти. Незабавно ускорение на производството, по-добро съдействие измежду страните членки за обмяната на медикаменти, са част от решението. " В момента няма първични материали за сиропи за кашлица. Парацетамолът от Индия скочи с 300% и, с цел да не подвигат цените, фирмите не създават нужните количества за пазара ", твърди Плеврис.
Д-р Илария Пасарани, общоприет секретар на Фармацевтичната група на Европейски Съюз, акцентира: " Недостигът на медикаменти визира всички браншове на опазването на здравето и обгръща животоспасяващи медикаменти и постоянно използваните лекарства. Проблемът не е единствено в Европа. Фармацевтичната снабдителна верига е със международен мащаб и неналичията са международен проблем, засягащ всички региони по Земята. През последните няколко седмици дефицит на антибиотици е бил регистриран в множеството страни от Европейски Съюз. В Словения има неналичия на препарат за лекуване на туберкулоза и други инфекциозни болести. В Дания има недостиг на медикаменти с фусидин. От Италия, Франция, Англия, Испания и Португалия се оплакаха от дефицит на амоксицилин, който се употребява при бактериални инфекции и инфекции на дихателните пътища. Португалия рапортува за дефицит на азитромицин, който се употребява за лекуване на необятен набор инфекции - на ушите, гърлото, при пневмония и други. В Хърватия през последната година също има дефицит на антибиотици ".
Недостиг на медикаменти има и в Съединени американски щати, Австралия, Китай и Русия. Президентът Владимир Путин съобщи: " Налице е дефицит на някои медикаменти, макар че през първите три тримесечия на предходната година има напредък от 22% на производството на фармацевтични артикули. Делът на съветските медикаменти на пазара е 60 на 100 и все пак е реалност недостиг на някои препарати и повишението на цените ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР