Гръцкият туроператор Музенидис травел не е във фалит и очаква

...
Гръцкият туроператор Музенидис травел не е във фалит и очаква
Коментари Харесай

Закъсалият гръцки туроператор очаква финансиране от държавата

Гръцкият туроператор " Музенидис травел " не е във банкрут и чака финансиране, което да реши финансовите му проблеми. Това съобщи пред БНР министърът на туризма Стела Балтова, която е имала телефонен диалог с гръцкия си сътрудник Хари Теохарис.

На 18 юни единот най-големите гръцки туроператори – “Музенидис травъл ” (Mouzenidis Travel), анулира поради финансови проблеми всички резервации за хотели в Гърция до 26 юни, като предложи те да бъдат преместени за след 1 септември или за сезон 2022 година Информацията е изпратена до всички сътрудници на туроператора в Източна Европа, в това число и в Русия. 

До момента не е оповестено на какъв брой българи са анулирани почивките, само че евентуално са хиляди, защото чрез “Музенидис травъл ” се правят близо 70% от проведените пътувания на нашенци в Гърция. Българските туроператори, които работят с " Музенидис ",  също не са оповестили какъв брой са засегнатите им клиенти.

" Ситуацията не е от през вчерашния ден, проблемите на  туроператор са от много време, само че към момента няма банкрут ", съобщи министър Балтова. Тя заяви, че е получила увещание от министъра на туризма на Гърция, че всички българи, които сега почиват в Гърция, не би трябвало да се тормозят. Те ще довършат умерено почивката си и ще бъдат извозени до дестинацията, откъдето са пристигнали.

Какво ще стане с клиентите, които са платили за ваканцията си и тя следва, не е ясно. В Гърция компанията има застраховка, само че няма Гаранционен фонд, който бързо да възвърне парите на потребителите. Според министър Балтова гръцкият туроператор чака кофинансиране, което да реши проблемите му с ликвидността. " Ще следим по какъв начин се развива обстановката и ще вземем съответно решение ", сподели Балтова.

От  “Музенидис травъл България ” също разясняват, че компанията-майка се надява да получи помощ от гръцката държава до 26 юни, с цел да бъде избавен бизнесът им и да могат да се разплатят по веригата. Пред уеб страницата Travel News управителят на “Музенидис травъл България ” Тодор Севастакиев съобщи, че гръцката страна е дала увещание, че ще отпусне средства, с цел да не се стигне до неплатежоспособност. 

“Хотелите в Гърция отхвърлят да одобряват резервации от локалната компани –майка “Музенидис травъл ”. Причината е, че туроператорът им дължи пари. Други локални хотели, които няма да отворят и тази година, отхвърлят да връщат пари на " Музенидис травъл " и трансферират резервациите за 2022 година Парите на компанията и на клиентите са блокирани в хотелите. Туроператорът е задлъжнял към сътрудници и клиенти в страната, и в чужбина. Централата се застрахова и анулира резервациите в този момент, с цел да не дойдат туристи на място и да им бъде отказано настаняване в хотелите. Затова трансферират резервациите за по-късен стадий през есента или за сезон 2022 година ”, обяви Тодор Севастакиев.

Оказва се, че гръцкият туроператор работи и с към 600  български турагенти,които купуват от него пакети за настаняване в цяла Гърция.   “След известието за прекратяване на работата на “Музенидис ” на десетки български компании - наши членове, се наложи да платят наново всички резервации до 26 юни - един от най-силните интервали за пътувания на български жители към Гърция. Направихме го единствено, с цел да защитим ползите на нашите клиенти и да не провалим техните почивки. Но заради размерите на резервациите, които българските организации имат към „ Музенидис травъл “, такова наново заплащане до края на сезона е безусловно невероятно “, съобщи пред Travel News Павлина Илиева, ръководител на Обединение " Бъдеще за туризма ". Тя и сътрудниците й са уверени, че до тази рецесия нямаше да се стигне, в случай че съществуваше Гаранционен фонд и българските туроператори бяха получили навреме финансова поддръжка от страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР