Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще назначи днес висш съдия за

...
Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще назначи днес висш съдия за
Коментари Харесай

Висш съдия поема Гърция до изборите

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще назначи през днешния ден върховен арбитър за длъжностен министър-председател, който да води страната на нови парламентарни избори, съобщи организация Ройтерс, базирайки се на известие на президентството.

Гърция създаде на 21 май общи избори, които ръководещата Нова народна власт безапелационно завоюва, само че въпреки всичко не съумя да си обезпечи парламентарно болшинство. Партията на премиера Кириакос Мицотакис получи 146 от 300 места в Народното събрание, следвана от СИРИЗА със 71 места, ПАСОК с 41, Гръцката комунистическа партия с 26 и Гръцко решение с 16.  

Днес президентът свика водачите на петте партии,

които влязоха в новия парламент, на среща в президентския замък, с цел да ревизира интереса им към сформиране на общопартийно държавно управление. 

Съобщението на президентството демонстрира, че партийните водачи, предстоящо, не са дали единодушие за този вид и Сакеларопулу е подхванала идващия ход -

да призове ръководителя на една от висшите правосъдни инстанции в страната - Върховния съд, Държавния съвет и Сметната палата - да сформира служебно държавно управление

до идващите избори, които най-вероятно ще се произведат на 25 юни.

Със задачата ще бъде претрупан Йоанис Сармас, ръководител на Държавния съвет, посочи Ройтерс. 

Парламентът, който беше определен на 21 май, ще се събере за един ден, най-вероятно на 28 май, с цел да положат клетва новите депутати и да избере ръководител и заместник-председатели. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР