Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи, че се подготвя възможност за

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи, че се подготвя възможност за
Коментари Харесай

В Гърция ще гласуват по пощата за евродепутати

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис заяви, че се приготвя опция за гласоподаване по пощата, която ще обхване искащите както в страната, по този начин и в чужбина. Това ще важи и за десетки, може би и стотици, хиляди, които при сегашните условия не могат да упражнят правото си на глас - възрастни, заболели, хора с увреждания и специфични потребности, младежи на сезонна работа, заетите в изборния ден и други

По-късно вицепремиерът Теодорос Ливаниос и вътрешният министър и Ники Керамеос дадоха детайлности и прецизираха на конференция, че смяната ще важи за избиране на евродепутати и за присъединяване в референдум. Новият режим обаче няма да визира парламентарните избори.

За да стане това факт, държавното управление и партиите стартират диалози, последвани от публични съвещания, след което проектозакон ще бъде импортиран в Народното събрание за гласоподаване при започване на идната година. Евроизборите са планувани в Европейски Съюз за началото на юни. Желаещите да гласоподават по пощата би трябвало да заявят това на държавен портал най-малко 40 дни преди изборите.

Мицотакис сподели още, че Гърция няма да бъде разделяна на изборни окръзи особено за избирането на 21 представители в европейския парламент. Такава концепция се обсъждаше през последните месеци, като в края на септември се говореше за 5 до 7 окръга с уточняване на детайлностите до Коледа. Един от сюжетите предвиждаше всеки окръг трябваше да има друга бюлетина, а какъв брой евродепутати ще се дефинират във всеки от тях щеше да зависи от броя на популацията им.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР