Гръцкият парламент в сряда одобри задължителна ваксинация срещу Covid-19 на

...
Гръцкият парламент в сряда одобри задължителна ваксинация срещу Covid-19 на
Коментари Харесай

Гръцкият парламент одобри задължителна ваксинация срещу Covid-19 на хората над 60 години

Гръцкият парламент в сряда утвърди наложителна имунизация против Covid-19 на хората над 60 години, които ще бъдат глобявани при отвод да се съобразят с волята на депутатите, написа Kathimerini. Законодателите оправдават мярката със страха от към момента непоявилия се в южната ни съседка вид Омикрон.

Законопроектът, подсилен от дясноцентристкото държавно управление и лявоцентристка опозиционна партия, само че отритнат от всички други опозиционни партии, е ориентиран към възрастовата група на страната, която е най-уязвима от гибел или интубация от ковид, изяснява изданието.

Около 17% от гърците на възраст над 60 години към момента не са имунизирани. Те имат период до 16 януари, с цел да получат първите си дози, или ще бъдат санкционирани със 100 евро за всеки месец, в който остават неимунизирани.

Партиите, които се опълчиха на мярката, обявиха, че тя е прекомерно строга към хората с ниски приходи, които не желаят да бъдат имунизирани.

Премиерът Кириакос Мицотакис сподели, че насилствено е предложил мярката заради „ безапелационни “ обстоятелства: девет от 10 гърци, които умират от COVID-19, са на възраст над 60 години; Седем от 10 интубирани пациенти в интензивни отделения принадлежат към същата възрастова група, а повече от осем от 10 от тях не са имунизирани.

Мицотакис сподели по време на дебата, че 17% неваксиниранинад 60 години „ е прекомерно огромен %, с цел да се пренебрегва “.

„ Несъмнено е, че това са хората, които са изправени пред най-голям риск “, сподели той. „ Но те също са тези, които, защото са незащитени, обсаждат публичната здравна система, лишавайки от лекуване на хиляди други хора с доста съществени здравословни проблеми “.

Миналия месец държавното управление стегна рестриктивните мерки за неимунизираните, като наложи проби за всички несъществени магазини, услуги и места, в това число кафенета навън. Длъжностните лица споделят, че това е провокирало скока на имунизациите - само че не и измежду тези над 60 години.

Мицотакис сподели, че през последните три седмици са били направени съвсем 2 милиона срещи за имунизация. Но от 580 000 неимунизирани хора на възраст над 60 години, единствено 70 000 са създали първа среща за инжектиране.

„ Не ме интересува дали мярката ще ми коства спомагателни гласове на изборите “, сподели Мицотакис. „ Убеден съм, че постъпваме вярно и съм уверен, че тази политика ще избави животи “.

Задължителната имунизация няма да се ползва за хора, които са се възстановили от COVID-19 през последните шест месеца, или които имат съществени здравословни проблеми - като аутизъм или епилепсия. Глобите ще бъдат добавени към данъчните сметки след кръстосана информация с бази данни за държавно обществено обезпечаване и ще бъдат вкарани в държавната национална здравна система.

Южната ни съседка, която има население близо 11 милиона души, до момента е записала повече от 18 000 смъртни случая и близо 950 000 инфекции от вируса - нито една до момента от разновидността на омикрон. Приблизително една четвърт от възрастното население остава неимунизирано.

Правителството изключи ново общо блокиране. Гърция наложи наложителна имунизация през лятото на здравните служащи и спасителите на пожарната работа, като тези, които не съблюдават условията, бяха отстранени от работата си за неопределен срок без възнаграждение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР