Гръцкият парламент няма да ратифицира трите меморандума от Преспанското споразумение,

...
Гръцкият парламент няма да ратифицира трите меморандума от Преспанското споразумение,
Коментари Харесай

Мицотакис: Няма да ратифицираме меморандумите от Преспанското споразумение

„ Гръцкият парламент няма да ратифицира трите меморандума от Преспанското съглашение, до момента в който РСМ не стартира да извършва всички аспекти от него “, съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в изявление за Sky, представено от БГНЕС.

На 15 май опозиционната СИРИЗА внесе в гръцкия парламент трите меморандума под формата на законопроекти. Трите меморандума се отнасят до процеса на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, икономическото съдействие сред Атина и Скопие и наблюдението на въздушното пространство.

" Ратифицирането на трите меморандума за съдействие със Северна Македония, в границите на Споразумението от Преспа, е неотложно в народен интерес ", съобщи след внасянето на меморандумите ръководителят на парламентарната група на СИРИЗА Сократис Фамелос.

" Съжалявам, че Каселакис възприема най-лошите привички на своя предходник (визира Алексис Ципрас) ", отговори Мицотакис, разяснявайки позицията на опозицията по отношение на Споразумението от Преспа.

" Изтъкнах проблемите от Преспанското съглашение, защото то дефинира понятията " македонски " и " македонски език ". Също по този начин предизвестих новото държавно управление в Скопие с ясното заявление, че всяко отклоняване от Преспанското съглашение ще има съществени последствия както в връзките с нас, по този начин и във връзка с пътя към Европа. Що се отнася до меморандумите, в този момент СИРИЗА упорства да ратифицираме меморандумите и да отменим най-основното оръжие, което имаме, с цел да съблюдаваме и изпълняваме съглашението. Това, което СИРИЗА желае от нас, е акт, който доближава границите на парадокса ", сподели гръцкият министър председател.

Той е безапелационен, че Гърция няма да ратифицира меморандумите от Преспанското съглашение и чака от македонската страна да съблюдава всички негови аспекти.

" Няма да ратифицираме меморандумите, до момента в който не се уверим, че другата страна не съблюдава всички аспекти на Преспанското съглашение ", сподели главата на гръцкото държавно управление.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР