Гръцкият парламент гласува промяна в няколко члена на Конституцията, което

...
Гръцкият парламент гласува промяна в няколко члена на Конституцията, което
Коментари Харесай

Гърция премахва имунитета на депутати

Гръцкият парламент гласоподава смяна в няколко члена на Конституцията, което ще улесни правосъдното гонене против корумпирани политици, оповестиха от кабинета на премиера, написа БГНЕС.

Законодателите анулираха имунитета на министри и депутати, който се оказа съществена спънка за решение на няколко случая на корупция, датиращи от преди 20 години.

Съгласно досегашния закон, министрите не можеха да бъдат съдени в случай че са минали два парламентарни мандата от осъществяването на закононарушението.

Промените засягат и разпоредбите за избор на президент, тъй че в случай че Народното събрание не може да го избере, няма да се постанова да се саморазпуска. сходен сюжет през 2015 година докара до предварителни избори, откакто народните представители три пъти не съумяха да реализират консенсус по избора на държавен глава.

Планираните промени плануват и въвеждането на политическа клетва за държавни чиновници и определение, че страната е „ религиозно неутрална “.

За да влязат в действие измененията, ще би трябвало да минат и на второ четене. То би трябвало да бъде планувано преди изборите през октомври. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР