Гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас е предприел

...
Гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас е предприел
Коментари Харесай

Гръцки министър иска железопътна връзка с България, Румъния и Украйна

Гръцкият министър на инфраструктурата и превоза Христос Стайкурас е подхванал политическа самодейност за основаването на железопътен маршрут, който ще свърже Гърция, България и Румъния с Украйна, заяви през днешния ден организация АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Инициативата е резултат от диалози и контакти, които Стайкурас е осъществил, до момента в който придружаваше гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис на тристранната среща с България, Румъния и представители на Европейски Съюз във Варна на 9 октомври.

В продължение на самодейностите на гръцкия министър председател и в подтекста на самодейността " Коридори на солидарността " сред Европейски Съюз и Украйна Стайкурас стартира концепцията за железопътен маршрут и в писмо, изпратено до еврокомисаря по превоза Адина Вълян, българския министър на стопанската система Асен Василев, българския министър на превоза и връзките Георги Гвоздейков и румънския министър на превоза и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

В първичния стадий на този план се планува влакът да свързва гръцките пристанища Александруполис и Солун с пристанищата Русе в България и Констанца в Румъния и с Молдова и Украйна.

Стайкурас подхваща тази самодейност, откакто съветската инвазия в Украйна сътвори провокации, свързани с стопанската система и енергетиката, които засягат доста целостта на веригата за доставки и енергийната сигурност на доста страни, което акцентира нуждата от нашарване на товарните направления и връзки, отбелязва организацията.

Според гръцкия транспортен министър неговият проект съставлява значима опция за превъзмогване на продължителните спънки и отлагания, с цел да се обезпечат различни варианти за комерсиалните връзки сред няколко страни, като в същото време се подсилят транспортните връзки и интернационалния товарен превоз. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР