Гърция подсилва противопожарните сили за справяне с огромния пожар в североизточната част на страната

...
Гръцките власти подсилиха противопожарните сили в североизточната част на страната,
Коментари Харесай

Гръцките власти подсилиха противопожарните сили в североизточната част на страната, където горяше огромен смъртоносен горски пожар 10-ти ден без признаци на отслабване

От ЕЛЕНА БЕКАТОРОС Associated Press, 28 август 2023 г., 5:48 сутринта, Гърция миналата седмица.

Пожарната каза, че 474 пожарникари, подкрепени от 100 автомобила, седем самолета и два хеликоптера се борят с пламъците. Силите включваха подкрепления от няколко европейски държави.

Властите разследват какво е предизвикало пожара, който през последната седмица унищожи огромни гори, изпепели домове и предизвика евакуация на хиляди хора. Телата на 18 души бяха открити в район близо до град Александруполис миналия вторник, докато едно тяло беше открито в гора в района предишния ден, а друго беше открито в четвъртък.

Смята се, че телата са на мигранти, които наскоро са пресекли близката граница с Турция. Гръцкият отдел за идентификация на жертви на бедствие е активиран, за да идентифицира останките. Мъж също загина миналата седмица при отделен пожар в централна Гърция, според съобщенията, докато се опитвал да спаси добитъка си от настъпващите пламъци.

Горският пожар е изпепелил повече от 77 000 хектара ( 190 000 акра) земя, съобщи в неделя Службата за управление на извънредни ситуации на Европейския съюз Коперник, което го прави един от най-големите единични пожари, поразявали някога европейска страна.

Коперник е компонента за наблюдение на Земята на космическата програма на ЕС и използва сателитни изображения за предоставяне на картографски данни.

Ситуацията при друг голям пожар, горящ от дни на планината Парнита в северозападните покрайнини на Атина изглеждаше значително подобрен до понеделник, въпреки че все още не беше официално под контрол. Противопожарната служба каза, че 260 пожарникари, подкрепени от 77 превозни средства, един самолет и един хеликоптер, все още се борят с пламъците на пожара, който изпепели домове и навлезе в национален парк, който е една от последните зелени зони близо до гръцката столица.

Гърция беше измъчвана от ежедневни огнища на десетки пожари през последната седмица, тъй като бурен вятър и горещо, сухо лято се съчетаха, за да разпалят пламъците и да затруднят усилията за гасене на пожари.< /p>

В цялата страна пожарникарите се бориха със 105 горски пожара в неделя, като 46 от тях са избухнали за 24 часа между събота вечерта и неделя вечерта, съобщи противопожарната служба.

Подозира се умишлен палеж при някои от пожарите, като няколко души са арестувани.

Гърция налага горски пожар разпоредби за превенция, обикновено от началото на май до края на октомври, ограничаващи дейности като изгаряне на изсъхнала растителност и използване на барбекюта на открито.

До петък, служители на противопожарната служба са арестували 163 души по обвинения, свързани с пожари от началото на сезона за предотвратяване на пожари, каза правителственият говорител Павлос Маринакис, включително 118 за небрежност и 24 за умишлен палеж. Полицията е извършила още 18 ареста, каза той.

С противопожарните сили, напрегнати до краен предел, Гърция призова за помощ други европейски държави. Германия, Швеция, Хърватия и Кипър са изпратили самолети, докато десетки румънски, френски, чешки, български, албански, словашки и сръбски пожарникари помагат на земята.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР