Гръцките банкови акции се понижиха рязко по време на търговията

...
Гръцките банкови акции се понижиха рязко по време на търговията
Коментари Харесай

ЕЦБ ще проведе европейски стрес тест на гръцките банки в началото на следващата година



Гръцките банкови акции се намалиха внезапно по време на търговията във вторник след новината, че кредиторите в страната ще бъдат подложени на европейски стрес тест при започване на идната година - много по-рано от останалите значими банки на остарелия континент, оповестява " Уолстрийт Джърнъл ".

Европейската централна банка взе решение да организира стрес тест за най-големите гръцки банки месеци по-рано, в сравнение с прегледът на положението на останалите кредитни институции в Европа, който ще се реализира през есента на 2018-а година.

Инвеститорите са загрижени, че новият стрес тест може да откри, че гръцките водещи банки ще се нуждаят от спомагателен пресен капитал преди края на избавителната интернационална стратегия за Гърция, която по-план би трябвало да завърши през есента на идната година.

По време на вчерашно чуване в Европейския парламент, президентът на ЕЦБ Марио Драги уточни, че централната банка е изпратила през юни писмо до Международния валутен фонд - един от главните кредитори на Гърция в досегашните избавителни стратегии, в което е уведомила, че обмисля да реализира подобен " прелиминарен стрес тест " на гръцките банки.

Трябва да се има поради, че в началото най-големите банки в Гърция бяха готови да преминат европейските стрес проби дружно с техните останали съперници от Европа през есента на 2018-а година.

Вместо това обаче, четирите систематични банки в Гърция ще стартират да изпращат съответните данни до Гръцката централна банка още през идващия февруари, като резултатите от стрес тестванията евентуално ще станат ясни през май или юни, оповестява " Уолстрийт Джърнъл ", цитирайки няколко свои източника, осведомени с въпроса.

Новината провокира стабилен спад на акциите на водещите гръцки банки по време на днешната търговия, като акциите на Piraeus Bank се намаляват с 4,69%, на Alpha Bank - с 6,25% и на National Bank of Greece - с 2,48%. Единствено акциите на Eurobank Ergasias се покачват към края на търговията с към 3% след първичен спад с над 5 на 100.

Акциите на гръцките банки се намират под напън от продажби от лятото насам, откакто МВФ повтори апела си за нов обзор на качеството на активите на гръцките кредитори, с цел да се откри дали техните финансови буфери са задоволително постоянни. Фондът също по този начин уточни, че би трябвало да се задели финансов буфер в размер на 10 милиарда евро, с цел да бъдат покривани бъдещи финансови потребности на банките в страната. В същото време обаче редица гръцки и европейски представители показаха, че финансовата позиция на гръцките банки е мощна.

Според някои анализатори, изтеглянето на стрес тестванията за по-ранен интервал съставлява прочут компромис, защото резултатите биха могли да отключат даването на част от 20-те милиарда евро, които бяха предопределени за миналата банкова рекапитализация в Гърция, само че които по този начин и не бяха употребявани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР