Гръцки кюфтенца Авголемоно - рецептата, която ще ви се услади

...
Гръцки кюфтенца Авголемоно - рецептата, която ще ви се услади
Коментари Харесай

Кюфтенца по гръцки Авголемоно

Гръцки кюфтенца Авголемоно - рецептата, която ще ви се услади от първата вкусена виличка

Необходими Продукти

● телешка кайма - 500 г
● яйца - 1 бр. L
● лук - 1 глава остарял
● сол - 1 ч.л.
● черен пипер - 1/2 ч.л. надробен
● магданоз - 1 с.л. наситнен
● чубрица - 1 щипка суха
● ориз басмати - 2 с.л.
● брашно - 2 - 3 с.л. за овалване на кюфтетата
● зехтин - Екстра Върджин струйка

БУЛЬОН


● моркови - 2 бр.
● селъри - 1 филиз
● сол - 1/2 ч. л
● лук - разрязана на 2 елементи дребна глава
● зехтин - струйка Екстра Върджин

СОС


● брашно - 3 с.л.
● масло - 80 г
● жълтъци - 4 бр. яйчени
● кисело мляко - 300 г
● лимонен сок - сок от 1/2
● бял пипер - 1/2 ч.л. надробен
● индийско орехче - щипка

Начин на подготвяне

Измива се добре ориза под студена вода.

В купа се смесва каймата, яйцето, наситнен лук, ригана/чубрицата (заменям със изсъхнал риган, считам, че е по успешно, само че е въпрос на избор), наситнен магданоз, подправя се със сол и черен пипер струйка зехтин и се омесва добре.

Добавя се оризът и още веднъж се омесва добре. Завива се във фолио и се оставя в ледник за 15-20 мин.

На котлон се слага дълбока тенджера и се сипва към 1.5 л. вода. Прибавят се зеленчуците и се оставя да кипне. Докато се изчаква, се изважда каймата и се оформят кюфтенца с дребна сладоледена лъжица, с цел да са равни по мярка, към 3.5 см е лъжицата.

Овалват се в брашно, изтупват се и откакто водата е завряла, се пускат деликатно. Оставят се на сдържан котлон за към 30 мин. Времето се мери, откакто водата заври. Изваждат се с решетъчна лъжица в подобаваща паница, завиват се с фолио и се оставят настрани.

В тиган с незалепващо покритие се разтопява маслото и се прибавя брашното. Разбърква се добре с цел да поеме маслото и да промени цвета си до сладко бежово при непрестанно безредие с дървена шпатула. Усеща се, че е готово и по приятната миризма, която се разнася от брашното.

Прибавя се надробен бял пипер и щипка смяно индийско орехче. С огромен черпак се налива от бульона и се разбърква пламенно, с цел да не се образуват бучки. Следва нов черпак и безредие. Трябва да се получи рядка хомогенна примес.

В купа се разрушават яйцата и киселото мляко до гладка примес. Прибавя се към соса при непрекъснато безредие. Добавят се и кюфтенцата и се оставят на слаб котлон при от време на време безредие да покъкрят за към 10 минути. Малко преди да се смъкна от котлона, се прибавя настърганата лимонова кора и сок, разбърква се и кюфтенцата Авголемоно се смъква от котлона.

Поръсва се с наситнен магданоз надробен бял пипер и се сервира незабавно, като може да се прибави и парче сварен морков към кюфтенца по гръцки Авголемоно.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР