Гръцки дипломатически източници опровергаха съобщението на генералния секретар на НАТО

...
Гръцки дипломатически източници опровергаха съобщението на генералния секретар на НАТО
Коментари Харесай

Атина опровергава съобщението за предстоящи преговори между Гърция и Турция в НАТО

Гръцки дипломатически източници опровергаха известието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Гърция и Турция са се съгласили да стартират договаряния в границите на Алианса за деескалация на напрежението сред тях, съобщи гръцката телевизия Скай.

" Информацията, която беше публикувана по отношение на хипотетични механически диалози в НАТО, не подхожда на действителността. Във всеки случай ние подкрепихме желанието на генералния секретар на НАТО да работи за установяването на механизми за деескалация в границите на НАТО. Деескалация обаче значи само неотложно отдръпване на всички турски кораби от гръцкия континентален шелф ", са споделили дипломатическите източници.

Те са допълнили, че " едностранното връчване на документ с молба за мнения в период от една седмица никога не съставлява започване на разговор ".

Според информация на Скай късно следобед през вчерашния ден генералният секретар на НАТО е провел полемика с непрекъснатите представителства на двете страни и е изразил желание да предложи механически диалози в НАТО сред Гърция и Турция за деескалация на напрежението. Атина обаче не е била осведомена в никакъв миг и по-конкретно не е имало връзка сред Столтенберг и гръцкия външен министър Никос Дендиас или министъра на защитата Никос Панайотопулос и, естествено, в никакъв случай не е давано единодушие от гръцка страна.

Според репортажа на малкия екран Атина отдава самопризнание на положителните планове на Столтенберг, само че няма да седне на масата на договарянията, в случай че няма практическа деескалация от турска страна посредством евакуиране на военните ѝ кораби от Източното Средиземноморие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР