Гръцката държавна газова компания ДЕПА преговаря с Газпром“ за доставка

...
Гръцката държавна газова компания ДЕПА преговаря с Газпром“ за доставка
Коментари Харесай

Атина: Преговаряме с Газпром, българските такси не влияят на цената

Гръцката държавна газова компания ДЕПА договаря с „ Газпром “ за доставка на съветски газ за идната година. Това заяви гръцкият портал „ Икономикос тахидромос “.


Гръцкият министър на енергетиката и екологията Теодорос Скилакакис удостовери тази информацията. Двете компании договарят за цената и прецизират покупката при така наречен изискване „ take or pay “, за възнаграждение на санкции за количествата, без значение от поетите задължения, които гръцката компания не е получила. В изявлението на Скилакакис има известна угриженост за продажната цена на съветския природен газ, само че на първо място за неговия % на гръцкия пазар.

„ Европа съумя да понижи количествата съветски газ от 40% на 9%. Положението в Гърция е по-различно “, сподели Скилакакис, само че отхвърли да заяви точният дял на съветския газ на „ Газпром “ в потреблението на страната.

„ Икономикос тахидромос “ твърди, че през тази година съветският газ, който идва през „ Турски поток “ и по морските пътища, съставлява 40% от общия импорт на „ синьо гориво “ в Гърция. „ Но, съгласно някой непотвърдени данни, този % доста се е нараснал и е достигнал 60% “, написа още изданието.

Теодорос Скилакакис категорично акцентира, че въведените директни такси от България не въздействат върху контракта сред ДЕПА и „ Газпром “. Той отхвърли да отговори на въпроса дали е допустимо прекъсване на доставките на съветски газ за Гърция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР