Грандиозен проект за остров Свети Кирик са разработили български учени.

...
Грандиозен проект за остров Свети Кирик са разработили български учени.
Коментари Харесай

Минеков: Созопол има добър кмет, на остров Свети Кирик могат да се направят чудеса

Грандиозен план за остров Свети Кирик са създали български учени. Той е натрупал прахуляк в министерството на културата 10 години, до момента в който проф. Велислав Минеков го намерил инцидентно и решил да го осъществя със средства от Франция. 

„ На острова би трябвало да има културен център и опция за сцена, за амфитеатър. Мястото е отлично за Аполония. То е необикновено “, сподели министърът в „ Здравей, България “ по Нова телевизия.

Той отговори на казаното от регионалния шеф на Бургас проф. Мария Нейкова в петък, че страната е неприятен собственик. Тогава тя разяснява аргументите, поради които постройката на някогашното рибарското учебно заведение е в съсипия.

„ Знаете ли по кое време страната не е добър собственик? Когато се ръководи от крадци и мошеници, както и от корумпирани видове. Това беше повода за миналогодишните митинги, в които аз участвах от сърце. 116 дни не съм спрял да стачкувам, с цел да не бъде ръководена страната от такива хора, които позволиха тази съсипия “, съобщи проф. Минеков. 

Свети Кирик е единствено един от паметниците на разрухата, които имаме, добави той.
 „ Тухлата “, наречена Концепцията за запазване и стабилно развиване на остров Свети Крик, е събирала прахуляк 10 години в Министерството на културата преди Минеков да реши да осъществя плана
„ За страдание непрестанно се срещам с съсипия и това, което виждам, не съм го очаквал. Не имах вяра, че мога да срещна толкоз вреда в цялата страна “, съобщи професорът. 

„ Това е извънреден труд. Тук са работили едни от най-именитите ни учени в региона на паметниците на културата като проф. Тодор Кръстев, доцент Йорданка Кандулкова. Колектив от 12 души са създали концепцията за запазване и стабилно развиване на остров Свети Крик “, сподели той, показвайки пред камерата дебела директория. 

„ Това е прелестно предложение и е изцяло допустимо да се случи, само че никой не я е погледнал през тези 10 години. За 12 месеца учените са били подготвени с проучването. Папката е събирала прахуляк в министерството и аз напълно инцидентно я открих след телефонно позвъняване на един от основателите на концепцията “, зави министърът. 

Исторически обстоятелства, оферти за музейната част и за целия остров са включени в концепцията, която той сподели пред камерата на Нова телевизия. 

На въпроса от кое място ще дойдат парите професорът отговори с откъс от Библията „ Трябва да поискате, с цел да ви се даде “. 

„ Имах към този момент две срещи с посланичката на Франция. Очаквам на следващия ден да се видя още един път. На една от срещите спомага и вицепрезидента Илияна Йотова. Разговорите са за основаване на културен център, в това число и за арт колония. Такива има в Европа, а у нас – не “, добави той.

„ Бюджетът е изяден до стотинка. Какво да създадем? В момента крънкам пари за актуализация, с цел да оцелеят театри, музеи и всичко останало “, съобщи служебният министър. 

„ Вероятно към 150 млн. лв. ще са нужни за реализацията на плана. В основата е морското учебно заведение. То не е пред безспорна съсипия и може да бъде реставрирано. Предстоят още археологически и подводни изследвания “, добави той.

„ Запознах се с кмета на Созопол и с регионалния шеф на Бургас и съм доста благополучен. Тихомир Янакиев е деятелен човек, извънредно честен, с положителни планове, само че не е във опцията на общината да откри 140 млн. лв., с цел да осъществя плана “, разяснява министърът на културата. 

От такса „ Смет “ ли ще се съберат средствата, попита той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР