Гръмка антикорупционна акция в ДАИ от лятото на 2017 г.

...
Гръмка антикорупционна акция в ДАИ от лятото на 2017 г.
Коментари Харесай

Антикорупционна акция в ДАИ катастрофира в съда

Гръмка антикорупционна акция в ДАИ от лятото на 2017 година е аварирала в съда. Това се вижда от електронното деловодство на закрития Специализиран углавен съд. Миналия ноември арбитър Пламен Панайотов и двама правосъдни заседатели са оправдали шестимата подсъдими по случая. Все още няма оповестени претекстове за присъдата, която не е дефинитивна и прокуратурата може да я нападна пред апелативния съд.

На 7 юни 2017 година в автомобилната администрация се организира акция на ГДБОП, при която бяха арестувани повече от 10 души. Тогава беше обявено, че акцията е по отношение на следствие на корупционни схеми, приемане на подкупи и продажба на шофьорски книжки. Пари били желани от тези, които не можели да вземат шофьорските курсове. Плащало се, за да бъдат одобрявани като същински погрешни данни от изпита по кормуване, изясни представителят на основния прокурор по това време Румяна Арнаудова.

В последна сметка на съд са пратени шестима - Емил Михайлов, Венцислав Георгиев, Николай Стоилов, Георги Младенов, Атанас Тодоров и Данчо Драганов.

Всички те в този момент са оправдани. Според обвинението от неустановена дата през януари 2016 година до 7 юни 2017 година в София като основен контрольор в автомобилната администрация Георгиев управлявал проведена незаконна група, в която останалите петима инспектори взели участие. 

Другото обвиняване, по което Георгиев е оневинен, е че на 7 юни 2017 година приел рушвет от 50 лева, с цел да не установи нередности при обзор на записите от камерите от осъществен шофьорски изпит.

По време на акцията сегашният основен прокурор Иван Гешев оглавяваше спецпрокуратурата.  " Между 50 и 100 лева е била цената за сполучливо прекосяване на практическия изпит от шофьорския курс ", заяви тогава той. " Пари се дават на инструктора и на изпитващия. По думите на единия от арестуваните парите са били взимани " морално ". " Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме ", цитира част от разпита прокурор Арнаудова.

Иван Гешев разгласи закононарушенията за  " опасност за националната сигурност ", тъй като огромна част от злополуките се дължали точно на неумение да се кара.

При обиските на задържаните са открити над 115 хиляди лева " Буквално отвред изскачат пари ", съобщи още Гешев тогава. При едно от претърсванията са конфискувани към 15 хиляди лева, скрити в книги. Според Гешев задържаният чиновник обяснил, че въобще е не запомнил за съществуването на парите и даже благодарил на служителите на реда, че му го напомнили.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР