Гражданството на Мездра отбеляза подобаващо 138-ата годишнина от Съединението на

...
Гражданството на Мездра отбеляза подобаващо 138-ата годишнина от Съединението на
Коментари Харесай

В Мездра отбелязаха 138-ата годишнина от Съединението /снимки/

Гражданството на Мездра означи уместно 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, научи организация BulNews.  Тържеството почетоха представители на Общинската администрация и съвет, поданици и посетители на град Мездра.
В слънчевото утро на 6 септември градският площад беше огласен от патриотични песни, а младите „ гвардейци “ Пламен Петков и Радостин Николовски застанаха на почетен часовой пред пилоните със знамената. По традиция честването на Деня на Съединението стартира с издигане на националния байрак и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра.
„ Уважаеми поданици и посетители на нашия град,
Днес честваме един от най-важните празници за България - Денят на Съединението, сподели в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Този ден е ден на самопризнание, най-много поради това, че на основата на хилядите дадени човешки животи, когато една нация има идея, тя ще я реализира.
Днес е ден на самопризнание и за това, че не всички борби се печелят на бойното поле - през днешния ден е ден на самопризнание и за нашата дипломация. Защото има времена, когато посредством дипломация могат да се реализиран доста повече неща, в сравнение с с меч и щит.
Днес е ден на самопризнание за това, че на този ден Майка България прибра две от своите деца и не стопира да се бори за останалата отвън нейните лимити тяхна сестра - Македония. И това би трябвало да се знае.
Но през днешния ден е ден освен за самопризнание и почитание, през днешния ден е ден за размисъл. Защото какво значи, че в този момент сме съединени, когато не сме обединени, когато не работим в една посока? Когато не се грижим всички за това по какъв начин да живеят по-добре хората на съединена България.
Нека да помислим върху това и да се вслушаме в заветите на своите предци, които ни завещаха тази земя и ни завещаха най-много да работим дружно за нея. Колко от последните ни дейности са в тази посока? Какво от това, че сме свободни, че сме обединени като територия, когато сме разединени в душите си?
Разединени сме в дейностите си, разединени сме в желанията си… Вместо да се събираме и да обединим българина в една посока, а това е посоката да отгледа децата си, да ги образова, да ги възпита и да сътвори едни положителни и качествени жители на България. Както е било при доста по-бедни условия.
Този ден е индикативен за всички. Изказвам своето почитание към Вас, които сте на площада, тъй като зная, че Вие носите България в сърцето си. Защото зная, че почитате всеки български празник. Този ден обаче е индикативен най-много за тези, които не участват тук. Нека да помислят, когато на следващия ден застанат пред Вас, с цел да желаят Вашето доверие, да желаят Вашия избор, дано да помислят с каква идея застават пред Вас и дали са на равнището на Вашия национализъм, който засвидетелствате на всеки празник на този площад.
Този празник заслужава да бъде празнуван. Не поради настоящето състояние, а поради бъдещето на България. Затова, пожелавайки Ви здраве и благополучие, желая да си пожелаем всички дружно една обединена и просперираща България в границите на една грижеща се за своите деца Европа! Да живее България! “
Художествена стратегия по случай Деня на Съединението изнесоха вокални реализатори от Център за поддръжка за личностно развиване и Средношколският танцов състав към НЧ „ Просвета 1925 “. Възпитаниците на музикалния възпитател Анета Петкова Александра Христова, Гергана Томовска, Елена Митова и Йоана Лиловска извършиха песните „ Децата на България ”, „ Заветът на Аспарух ” и „ Моя страна, моя България ”, а подрастващите танцьори на хореографа Мирослав Аспарухов показаха северняшките национални танци „ Гергьовден “ и „ По гроздобер “. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР