Граждански искове за обезщетения на обща стойност над 2 млн.

...
Граждански искове за обезщетения на обща стойност над 2 млн.
Коментари Харесай

2 000 000 кръвнина от АПИ искат роднините на изгорелите на Струма македонци

Граждански искове за компенсации на обща стойност над 2 млн. лв. са импортирани в Софийския градски съд от близки на умряли и потърпевши македонци в изгорелия рейс на автомагистрала “Струма ”.

На 23 ноември 2021 година 45 туристи от Северна Македония, измежду които и 13 деца, починаха при злополуката на връщане от екскурзия в Турция. Спасени бяха 7 души. При удара в мантинелата на аутобана автобусът пламна като факла и изгоря за минути.

" Исковете са от името на 16 души, които са от 6 фамилии. Сред тях са наследниците на трима от умрелите, другите са потърпевши. Исковете са солидарни против АПИ и представителя на македонския осигурител - Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Категорични сме, че виновността за трагедията не е само в загиналия шофьор на рейса. Не отхвърляме, има виновност, само че и положението на пътя е оказало въздействие. Водачът не е имал ориентировка къде се намира на пътното платно и това го потвърди експертизата на пътя, която настояхме да се направи и да се внесе в районния съд в Перник ”, споделиха юристите на околните Николай Димитров и Георги Радков.

Искането на юристите за такава експертиза, която постоянно е наричана редом следствие, е откакто тя бъде доказана от съда, да имат правната и фактическа сигурност за внасяне на исковете за компенсации.

Експертизата на пътния сектор, където стана злополуката, е направена от вещото лице доктор инж. Коста Костов. Тя бе импортирана в съда в понеделник и магистратите я одобриха макар възраженията на представителя на АПИ.

“Експертизата открива два типа проблеми в сектора, като експерт направи оглед 3 км преди мястото на случая. Установи се, че пътят не е вярно построен и не е вярно поддържан. Компрометирани са избрани детайли от инфраструктурата. На места липсва надлъжната шумна пътна маркировка, няма светлоотразители.

Т.нар. котешки очи по мантинелата в 3-километровия сектор преди случая или липсват, или там, където ги има, са с шест пъти по-малка светлоотразителност от допустимите стойности. На места и елементарната маркировка е изтрита ”, споделиха юристите.

След приемането на тази експертиза от пернишкия съд в този момент те имат изрично доказателство, че и пътят не е бил в изрядно положение.

Самото следствие за тежкия случай е спряно, тъй като се чака осъществяване на правосъдна поръчка от районен съд Македония.

Юристконсултът на АПИ Светлин Начков разяснява, че резултатите от експертизата са част от частно произвеждане за застраховане на доказателствата, а въпросите за виновността или невинността на пътната организация ще се гледат в настрана произвеждане.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР