Граждански форум учредява Награда за гражданска доблест и човешка доброта

...
Граждански форум учредява Награда за гражданска доблест и човешка доброта
Коментари Харесай

Учредява се награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ -

Граждански конгрес учредява Награда за гражданска героизъм и човешка добрина в помощ на украинския народ. В организацията вземат участие президентът на България Петър Стоянов (1997-2002 г.) учени, писатели и публицисти.  Сред тях са Здравка Евтимова, Теодора Димова, Митко Новков, Юлиана Методиева, доцент Огнян Минчев, проф. Димитър Вацов, Веселин Стойнев, Владимир Йончев и др. 

Наградата ще се присъжда в четири категории - за бизнесмен или и/или частна компания, за неправителствена организация, за неофициална група от съмишленици/социална мрежа, както и за обособени жители, които със личен труд и средства оказват оптималната логистична и човешка поддръжка на украинските бежанци. Изискването е тези действия да не са част от рутинните отговорности на номинираните, от нормалния им бизнес или планова активност.

Номинациите ще се събират посредством уеб страницата. Организаторите се надяват да покажат многообразието от истории за взаимност и взаимопомощ. Екипът на Гражданския конгрес ще прегледа номинациите и през октомври премията ще бъде връчена.

Целта на премията е да се предизвикват деянията на добрина, сподели Стоянов на брифинга в пресклуба на Българска телеграфна агенция.

" Помагайки на украинските бежанци, ние оказваме помощ на себе си, тъй като даваме на своите деца, а и на своите съотечественици, най-хубавия вероятен образец – че когато човек е в неволя, няма потребност от комплицирано пояснение, с цел да му окажеш помощ, че човешката взаимност е най-здравата тъкан на всяко едно общество ".

„ Тоталната експанзия може да се прегледа от доста аспекти, само че аспектът за човешката взаимност е извънредно значим. У нас идват майки с деца, които не са сигурни, че ще има къде да се върнат “, разяснява той.

Стоянов означи, че има доста образци за положително - даже пенсионери отделят по 10-15 лв., с цел да оказват помощ на украинските бежанци у нас, доброволци подаряват храни и средства. Така оказваме помощ на себе си и се преоткриваме като положителни хора, счита Петър Стоянов.

„ Проявите на тази човешка взаимност разсъниха възприятието ми на горделивост, че съм българин “, съобщи още той.

Проф. Георги Фотев сподели: " Щастлив е този който дава. Който дава заслон, който дава храна на гладния, вода на жадния, който дава религия сега на обезсърчение. Щастлив е този, който изрича благодарност. Тази война е по-различна от всички в клетото човечество. Това е война, която в самото си начало въвлече цялата Европа. За това поражда радикалия въпрос – ние от от коя страна сме? Тук има гранична обстановка в която би трябвало да се направи избор или-или. „ Трябва да имаме вяра в невъзможното “.

Веселин Стойнев означи, че в гоямата част от случаите на дарителоте, те желаят да са анонимни. " Важното е, че ще покажем всеобщи актове на взаимност. Имаме потребност да се преоткрием, като нация. Виждат се едни шумни националисти, които захлупват тематиката, само че хиляди хора оказват помощ, което е същинската форма на национализъм. Тази премия демонстрира българщината в актуалния цивилизационен смисъл ", сподели Стойнев. 

Към организационния комитет за премията се включват Софийският университет, Нов български университет и българският ПЕН клуб на писателите. 

На конференцията беше показан филмът на Искра Ангелова за доброволците, които оказват помощ на украинските бежанци в България.

Можете да го и не забравяйте да се абонирате за в You Tube.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР