Гражданската организация Спаси София разпространи снимки, показващи бетонирането на кореновата

...
Гражданската организация Спаси София разпространи снимки, показващи бетонирането на кореновата
Коментари Харесай

Унищожават дървета по Граф Игнатиев, бетонирайки ги

Гражданската организация Спаси София популяризира фотоси, показващи бетонирането на кореновата система на типичните за улица Граф Игнатиев дървета. Активистите алармират, че при бетонирането зелената система не е била предпазена и не е обезпечено задоволително място за естественото живеене на дърветата.
Те се базират и на мнението на експерти-лесовъди, които декларират, че " когато не е завършено посадно място (няма почва към дървото) се нарушава газовият продан и достъпът на вода до кореновата система. Следва утежняване на физиологичното положение и занижаване на декоративните му качества ".
От Спаси София осведомят, че след приемането на сигнала неотложно са сезирали Столичния инспекторат, който е направил инспекция на място. " Но какво от това, в случай че окончателно загубим тези десетилетни дървета по Графа? " – питат от организацията. Oт организацията разпространиха и фотоси от 1960 и 1984г., доказващи, че типичните за улицата дървета са част от градския пейзаж от повече десетилетия.

Те приканват кмета на София Йорданка Фандъкова " да има повече почитание към историята, визията и естетиката на столицата, тъй като тази администрация е потвърдила, че не съумява да ги съхранява и развива ". " Обидно е да следим, по какъв начин общината позволява неточност след неточност и унищожава емблематични градски пространства на София ", съобщи Гергин Борисов от организацията.
Спаси София се обръща се към зам.-кмета по екология, госпожа Йоана Христова, с гледище за неотложно инспекция, глоба към компанията реализатор и незабавни ограничения за предпазване на дърветата.
Това не е единственият сигнал за заличаване на дървета в границите на ремонта в центъра на София на стойност 20 млн. лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР