Гражданската организация "Боец" и инициативата "Правосъдие за всеки" подновяват протестите

...
Гражданската организация "Боец" и инициативата "Правосъдие за всеки" подновяват протестите
Коментари Харесай

Продължават протестите срещу Иван Гешев

Гражданската организация "Боец " и самодейността "Правосъдие за всеки " възобновяват митингите против избора на Иван Гешев за основен прокурор.

Събитието ще се състои в сряда, от 18.00 часа, пред постройката на Съдебната палата в столицата. "Светлината ражда свободата " е надслова на следващия митинг.

От "Боец " заплашват, че могат да провеждат безсрочна обсада на площад "Орлов мост ". "Нашата идея е чиста и в това е силата ни. Борим се за истината, за правото и свободата и против опита на мафията да си обезпечи още седем години безнаказан обир с избора на Гешев ", се споделя в известието им.

Изборът на основен прокурор бе водеща тематика и мотив за взаимни нападки сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов в изборния ден (27 октомври). Първо президентът укори Борисов, че е избягал от отговорност. "Всички знаят доста добре, че президентът не номинира и не избира основния прокурор. Борисов има голямо въздействие във Висш съдебен съвет в лицето на парламентарната квота. Премиерът не се стеснява да подменя ръководителя на Народното събрание, само че избяга от отговорност за гласа на хората, които той прати във Висш съдебен съвет. Той избяга от отговорност и в лицето на правосъдния министър, който бе задължен да издигне втори претендент, с цел да има действително съревнование ", сподели Радев.

Министър-председателят упрекна президента, че е пропагандирал в интерес на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в изборния ден. Председателят на ГЕРБ добави, че когато Висш съдебен съвет е променял законите, членовете му са били 24 - 11 от които са били от парламентарната квота. "От тях единствено трима са от ГЕРБ. Другите трима са от Българска социалистическа партия и двама от Движение за права и свободи. Тоест партиите, които гласоподаваха за президента, имат пет гласа, а ние три от 24. Когато приказваш тежки лъжи и подвеждаш гласоподавателя, агитирайки в изборния ден, това са нарушавания ", повтори Бойко Борисов.

Борисов даде поръчка, че след локалните избори ще желае промени в закона, посредством които да отпадне опцията правосъдният министър да издига претендент за основен прокурор.

Кандидатурата на Иван Гешев бе одобрена от Висшия правосъден съвет на 24 октомври със 20 гласа "за " и 4 "против ". Според Конституцията основният прокурор се назначава с декрет на президента . Държавният глава Румен Радев обаче има право единствено един път да върне указа, а при повторното му внасяне би трябвало да го подпише.

В позицията си от "Боец " приканват Радев да не подписва указа.

В своето изявление в изборния ден президентът уточни, че процедурата ще завърши, откакто се запознае с всички документи, получени от Висшия правосъден съвет. "Ще подходя по отношение на пълномощията ми по Конституция. Уверявам ви, че няма да работя под напън от която и да е страна ", съобщи още Румен Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР