Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт се обяви за

...
Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт се обяви за
Коментари Харесай

Неправителствена организация се обяви за спиране на концесията на Летище София

Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз се разгласи за преустановяване на концесионната процедура на Летище София. Според неправителствената организация в документите има редица проблеми, които я опорочават.

От ГИОРТ декларират, че съветник на процедурата не са посочените, в това число на формалната страница на МТИТС, Европейска банка за възстановяване и развитие и Световна банка.

" Техни подразделения са оказали единствено техническа помощ. Истинският и очевидно много неуместен съветник се назовава с хубавото име GIF (Global Infrastructure Facility). Всъщност тази организация досега не е осъществила нито един план в Европейски Съюз, Съединени американски щати, Канада или Япония, а е работила главно в страни като Афганистан, Панама, Филипините, Нигерия или Етиопия ", разкриват от гражданската инициятива.

От организацията са отправили питане по ЗДОИ за осъществените разбори, в това число заданията за анализите и заключителните документи и рекомендации по процедурите, на което са получили отвод от МТИТС с претекста, че информацията е “служебна ” и че публичният интерес “не е надделяващ ”.

Според ГИОРТ концесионната процедура за най-голямата ни аерогара е неразбираема и непрозрачна с доста бързане. Като образец в тази посока те показват, че процедурата е стартирана без да са признати всички наредби, свързани с новия закон за концесиите (т.е. документите е направена без цялостния размер нужни законови и подзаконови нормативни актове).

Като образец те показват Наредбата за концесиите, която бе призната на 24 август 2018, съвсем месец и половина след оповестяване на концесионната процедура на 5 юли 2018 година

Според инициативата остава неразбираема е ориста на задълженията на летището към сегашния миг. 

Освен това според ГИОРТ са заложени неуместни условия и цели на процедурата, които можели да се поясняват свободно и то постоянно в ущърб на концедента (държавата).

В тази посока от организацията дават следните образци:

Ефикасно и дейно ръководство на Летището и повишение на конкурентоспособността и качеството на Летищните услуги, в прецизно сходство с интернационалните правила и стандарти, както и с условието за поддържане и усъвършенстване на Изискваното равнище на обслужване – Оптимално;

Прилагане на нови технологии за повишение на сигурността и сигурността на Обекта на Концесията, сигурността на полетите и организацията на обслужването, както и повишение на квалификацията на Служителите;

Развитие и рационализация на Обекта на Концесията, в това число възстановяване на успеваемостта на Съоръженията на Летището и системите за зареждане с гориво, модерна отбрана на околната среда и рационализация на системите за сигурност на Летище София, както и предаване на управнически знания и експертен потенциал и развиване на комерсиалната дейност;

Развитие на Летището като летище от международна класа и свързващ център за полетите сред Близкия изток, Задкавказието и Централна Европа.

От ГИОРТ вършат и съпоставяне на концесионните такси на летищата в Белград и София.

" Приходите от концесията на летище София са разграничени в два дяла – в началото концесионно заплащане, което е 550 млн. лева Заедно с това, годишно концесионерът ще би трябвало да заплаща още 15 млн. лева или общо за 35 години това прави сумата от 525 млн. лева Общата сума на концесионните такси като общ брой от първичното и годишно заплащане възлиза на 1,075 милиарда лева за 35 години. Интересно е сравнението с неотдавна даденото на концесия летище на Белград. То е с по-малък трафик от софийското – 5 343 420 пасажери за 2017 година против 6 490 096 за софийското. Концесията е за 25 години, а общата концесионна такса е равностойна на 979 млн. лева Разделено на 25 години обаче, това значи по 39  млн. лева на година. Докато при софийското се получава концесионна такса от 29 млн. лева на година ", пресмятат от гражданската самодейност.

От организацията дефинират като " откровеното изменничество "  записа на стр. 126 от проектодоговора, че концесионерът самичък ще дефинира главното перо в приходите си – летищните такси.

" Съдейки от опита с летищата във Варна и Бургас и обстоятелството, че няма заложени съответни параметри и условия като реализиране на избран брой пасажери, напълно умерено концесионерът ще може да усили таксите двойно, и даже с на половина по-малко пасажери, да получава същите доходи. Тогава ще страдат всички бизнеси, в това число и туристическият отрасъл, който таман стартира да усеща изгодите от нараствания интернационален пътнически и товарен трафик, групите туристи и така нататък Прогнозираме, че този туристически взрив в София може да завърши скоро след концесионирането на летището. За това алармираха преди време и от един от нискотарифните превозвачи – Ryanair ", показват от ГИОРТ.

От организацията възразяват и от изискването, че " концесионерът самичък ще си направи изследване дали да строи втора писта и самичък ще оцени положението на оборудванията и дали и по кое време ще ги ремонтира ".

Това е същото като “самоконтрола ” на строителя при строителството на пътя при Своге. Още по-голям недостатък в процедурата е, че концесионерът би трябвало самичък да си изготви и Първоначален общоприет проект, показват от самодейността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР