Гражданска инициатива призовава да се забрани използването на лични автомобили

...
Гражданска инициатива призовава да се забрани използването на лични автомобили
Коментари Харесай

Граждани искат да махнат колите от сърцето на Берлин

Гражданска самодейност приканва да се забрани потреблението на персонални коли в централната част на Берлин. Кампанията е дело на групата „ “, която съумя да инициира петиция и да събере 50 000 пописа, оповестява английското издание „ Гардиън “. Това е първата стъпка, която е нужна, с цел да се организира референдум, който може да сътвори най-голямата градска зона без коли в света.

Предложението включва ограничение на моторните транспортни средства в границите на 88 кв. км централна градска повърхност. Изключение ще се прави за хората, които се нуждаят от тях за работата си или са с лимитирана пъргавина, както и за службите за незабавна помощ. Всички останали ще имат право да пътуват до 12 пъти на година с автомобил чартърен, в случай че да вземем за пример им се наложи да се реалокират.

" За да реализираме задачите на федералното държавно управление за излъчванията от превоза, през идната година ще би трябвало към половината от колите да станат електрически. Това явно няма да се случи - сега единствено 1,3 % от колите в Германия са такива. Единственото решение е да се понижи количеството на шофиране, което се прави, а освен да се промени методът, по който се кара ", разяснява пред изданието Ник Кестнер, участник в акцията.

Той споделя, че неотдавна Федералното министерство на околната среда е направило изследване, при което 91% от хората са декларирали, че биха били по-щастливи без кола и че единствено една трета от берлинчани фактически имат такава.



Според отчет от 2014 година, поръчан от районния парламент на Берлин, 58% от пространството за придвижване е предопределено за коли, макар че единствено една трета от пътуванията по берлинските улици се правят с подобен вид транспортно средство. В същото време единствено 3% е отделено за колела, a с тях се реализира 15% от напредването.

Берлин се приема за един от най-приятелски настроените към колела градове, само че мястото, което е отредено за тях, е 20 пъти по-малко от това за колите.

„ Искаме хората да могат да спят с отворени прозорци, а децата още веднъж да могат да играят на улицата. А бабите и дядовците да могат да карат безвредно велосипедите си и да имат задоволително пейки, на които да отдъхнат. ", разяснява Нина Нобле,една от основателките на самодейността.

Кампанията ползва формата на директна народна власт, която е част от немската конституция. До момента тя е съумяла да изпълнила първия стадий, като е събрала 50 333 подписа, при нужни 20 000, и с убеденост продължава към идващите.



При предходна сходна самодейност за референдум, обвързван със закона за подвижност и потребността на велосипедистите, не се е стигнало до третия стадий на публично гласоподаване, тъй като държавното управление е приело оферти закон още след втория стадий на процеса.

Новото предложение би трябвало да извърви дълъг път, само че дава вяра за радикална промяна на пътното пространство в Берлин, обобщава " Гардиън ".
#mycountrytalks-embed { border-width: 0; margin-top: 1.5em; margin-bottom: 1.5em; }
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР