Гражданите на Варна могат да видят колекцията от клоуни на

...
Гражданите на Варна могат да видят колекцията от клоуни на
Коментари Харесай

Изложба на цирк "Иванов" във Варна с над 300 клоуна

Гражданите на Варна могат да видят сбирката от клоуни на цирк " Иванов ", която ще показа над 300 клоуна от целия свят.

„ Събирането на тази сбирка стартира още преди 10 години, от шефа на цирка Христо Иванов, като получи за рождения си ден няколко статуетки на клоуни, които бяха музиканти, от един оркестър, бяха една серия клоуни “ - сподели Десислава Иванова от цирк " Иванов ".

Това дало началото на неговата сбирка.

След това хората почнали да демонстрират любознание да ги видят и му подарявали още, както от България, по този начин и от чужбина. Той се запалил, почнал да купува и да събира статуетки на клоуни от целия свят, даже и такива с висока антикварна стойност.

„ Изложбата към този момент наброява над 300 статуетки, най-различни клоуни. Някои от тях се съхраняват в много специфични кутии с цел да бъдат защитени от атмосферните условия. Много е богата сбирката “ – добави тя.

Тя изясни още, че поради разнообразни усложнения, изложбата ще продължи единствено 3 дни тази седмица.

„ Не сме предполагали, че в действителност клоунът е толкоз друг в другите краища на света. Всъщност самите клоуни са въплъщение на човешкия живот, с всичките му наслади, тъги, пътувания… “

Десислава Иванова сподели още, че клоуните демонстрират разнообразни аспекти на човешкия живот, не просто на живота на артистите, тяхната специалност е да въздействат на човешката душа.

„ Този игрален сезон беше доста динамичен. Циркът е пътуващо изкуство, на локално равнище доста общини не позволяваха да се вършат такива културни мероприятия, поради Covid-19. В същото време публиката беше доста зажадняла за културен живот. Много ни беше мъчно да работим на 50% потенциал на местата. Беше тежък физически сезон сезон за екипа “ - показа тя и добави, че предходната година е била доста по-тежка и по-трудна за всички, че е щастлива за новите благоприятни условия, които са имали това лято:

„ Национален фонд " Култура " оказа помощ на всички циркове финансово, да могат да устоят и да покриват разноските си, даже на 50% потенциал на публиката. Сега не знам какво ще чакаме “.

„ За нас може би по-реалистичният вид да работим на 30% потенциал от публиката, в сравнение с зелени документи, тъй като тогава посещаемостта ще падне още повече “ – заключи Иванова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР