Гражданите на Македония са доминирани от мнението, че политическите партии

...
Гражданите на Македония са доминирани от мнението, че политическите партии
Коментари Харесай

Проучване: Политическите партии са основният източник на дезинформация в Македония

Гражданите на Македония са доминирани от мнението, че политическите партии и медиите популяризират най-вече дезинформация. Повечето от тях считат, че могат да разпознаят дезинформация, само че признават, че от време на време самите те споделят погрешна информация. Гражданите се осведомят главно посредством малкия екран, фейсбук и уеб сайтове, само че доста малко имат вяра на медиите.

Това демонстрират резултатите от изследването на публичното мнение за способността на жителите да разпознават и да се оправят с дезинформацията, което Институтът за информационни проучвания (ИКС) организира през октомври.

Според мнението на респондентите по-малка част от тях дават отговор, че държавните институции популяризират най-вече дезинформация, а 13 на 100 дават отговор, че политическите партии, медиите и държавните институции в идентична степен популяризират погрешна информация.

Мнението, че политическите партии популяризират най-много дезинформация, господства измежду повече от половината от популацията на възраст над 55 години. Най-честият отговор измежду младежите е, че това се прави от медиите, макар че постоянно се загатват и политически партии.

Гражданите са осведомени, само че не имат вяра на медиите

Основните констатации демонстрират, че болшинството от жителите се осведомят за международните събития по няколко пъти дневно. На въпроса „ От кои тематики се интересувате най-вече? “ болшинството от интервюираните са избрали стопанската система и политиката, следвани от спорта, музиката и развлеченията и най-после климата и околната среда. По-възрастното население се интересува най-много от политика, а младите – от музика.

Телевизията е най-използваният източник на информация, следвана от Фейсбук и уебсайтовете. Гражданите на възраст от 18 до 44 години се осведомят най-много посредством Фейсбук, до момента в който малкия екран е най-популярна измежду групата жители на възраст от 45 до 64 години и над 65 години.

По отношение на доверието в медиите повече от половината от интервюираните декларират, че се съмняват във всички вести, които четат. Почти една трета ревизират по какъв начин е отразена новината в други медии, до момента в който едвам 4% от жителите имат цялостно доверие в медиите и в новините, които четат.

Какво съставлява способността за различаване на дезинформация?

Повече от половината жители считат, че от време на време могат да разпознаят дезинформация и че от време на време им се случва самите те да споделят погрешна информация. Мъжете са по-уверени, че постоянно могат да разпознаят дезинформацията, в сравнение с дамите.

Що се отнася до шерването на подправена информация 1/3 от жителите дават отговор, че в никакъв случай не са споделяли, а по-голямата част от хората споделят от време на време. Най-малко хора споделят, че споделят постоянно дезинформация.

Гражданите постоянно се усещат обезпокоени, когато схванат, че са прочели дезинформация. На 30 % от интервюираните не им пука, а 10 % дават отговор, че са доста ядосани или че се смеят в такива случаи. Чувството на яд и безпокойствие е по-разпространено измежду по-възрастните групи жители.

Гражданите са разграничени и във връзка с теориите на конспирацията, свързани с Европейския съюз. Разликите сред тези, които мислят, че Европейски Съюз е изобретил имунизациите по време на Covid като механизъм за надзор на жителите, и тези, които не са съгласни, е незначителна. По отношение на възрастта болшинството от жителите на възраст 25-34 години (52%) дават отговор, че не са съгласни с изказванието, до момента в който в останалите възрастови групи разликите сред съгласните и несъгласните не са огромни.

Политиците и медиите би трябвало да поемат отговорност

Резултатите от изследването демонстрират, че в Македония към момента е належащо да се работи за повишение на способността на популацията да разпознава дезинформацията и нейните източници. Трябва да се работи по професионализма на медиите, това би възвърнало доверието на популацията. Необходимо е възобновяване на доверието и измежду политическите партии, се заключва в проучването, представено от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР