Върховният съд на САЩ потвърди федерален закон, който забранява на

...
Върховният съд на САЩ потвърди федерален закон, който забранява на
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ: Домашните насилници не може да притежават оръжие

Върховният съд на Съединени американски щати удостовери федерален закон, който не разрешава на разположение, което е обект на ограничаваща заповед за домашно принуждение, да има огнестрелно оръжие, съобщи Агенция Франс Прес.

" Когато съдът е открил, че обещано лице съставлява действителна опасност за физическата сигурност на друго лице, то може да бъде краткотрайно лишено от оръжие в сходство с Втората корекция ", написа ръководителят на Върховния съд Джон Робъртс в мнението, признато с 8 гласа против 1.

Делото е първото, обвързвано с правата върху оръжията, което се преглежда от съда, в който консерваторите имат болшинство от 6 против 3 гласа, откакто през предходната година съдът постанови значимо решение за разхлабване на рестриктивните мерки върху оръжията.

В миналогодишното си решение най-висшият съд в страната съобщи, че ще позволи единствено " рационални " изключения от правото на носене на оръжие, произлизащо от Втората корекция, и ще разчита на исторически прецеденти, когато става въпрос за контролиране на огнестрелните оръжия.

Решението остави на съдилищата от по-ниска инстанция уговорката да вземат решение дали рестриктивните мерки върху огнестрелните оръжия, с които се сблъскват, са в сходство с " историята и традициите " на регулирането на огнестрелните оръжия в Съединените щати в края на XVIII и XIX век.

Въз основа на това решение през март ултраконсервативен апелативен съд постанови, че федерален закон, забраняващ притежаването на оръжие от хора със забранителни заповеди за домашно принуждение, е противоконституционен заради липса на исторически казус.

Робъртс написа, че " някои съдилища са разбрали неправилно методологията на последните ни каузи по Втората корекция. " Тези прецеденти не са имали за цел да внушат, че законът е попаднал в кехлибарен капан ", показва той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР