Гражданите на Испания притежават най-влиятелния паспорт в света. Това са

...
Гражданите на Испания притежават най-влиятелния паспорт в света. Това са
Коментари Харесай

Испания изпревари Сингапур в нова класация за най-влиятелни паспорти

Гражданите на Испания имат най-влиятелния паспорт в света.

Това са изводите от, представени от Euronews.

Европейската страна изпреварва Сингапур, който заемаше първото място в известния Henley Passport Index, оповестен през октомври.

Япония, която заема 15-о място, е единствената неевропейска страна, която влиза в топ 20 на показателя на VisaGuide.World.

Германия заема трето място, следвана от Италия, Франция, Нидерландия, Финландия, Швеция, Норвегия, Дания, Чехия, Португалия, Унгария и Люксембург.

Австрия е на 16-то място, а Швейцария, Белгия, Ирландия и Полша допълват Топ 20.

Как VisaGuide.World класира паспортите

Както тримесечният Henley Passport Index, по този начин и паспортният показател на VisaGuide.World изследват броя на дестинациите, до които притежателите на паспорти имат достъп без виза.

VisaGuide.World взема поради и други фактори, като за всяка дестинация основава " оценка на значимостта на дестинацията ".

Тя регистрира типа на политиката за влизане в страната, която се ползва във връзка с паспорта - безвизов режим, ЕТА, виза при идване, електронна виза, утвърдена от посолството виза, пътешестване без паспорт или възбрана за влизане.

Освен това се присъждат точки за Брутният вътрешен продукт на страната, нейната световна мощ и развиването на туризма.

Безвизовият достъп до страна с висока оценка на значимостта на дестинацията носи на паспорта повече точки в показателя, в сравнение с влизането в страна с ниска оценка.

Henley Passport Index към момента не е разгласил последната си ранглиста.

През октомври той уточни Сингапур преди всичко, следван от Япония на второ място и Финландия, Франция, Германия, Италия, Южна Корея, Испания и Швеция на трето място, само въз основа на броя на дестинациите, които могат да посетят без виза.

Къде могат да пътуват без виза притежателите на испански паспорти?

От декември 2023 година притежателите на испански паспорти могат да пътуват до 160 страни и територии без виза.

Въпреки че притежателите на сингапурски паспорти могат да пътуват в 164 страни, Испания печели точки поради многото места, които може да посети единствено с персонална карта в границите на Европейския съюз.

Притежателите на сингапурски паспорти имат безвизов достъп до 15 страни, до които Испания няма достъп.

Сред тях са Буркина Фасо, Камбоджа, Кот д'Ивоар, Куба, Джибути, Гана, Гвинея, Индонезия, Кения, Лаос, Мианмар, Руанда, Танзания, Уганда и Зимбабве.

Междувременно Испания има достъп до 11 страни и територии без визи, а Сингапур - не.

Сред тях са Фолклендските острови, Маршаловите острови, Палау, Сао Томе и Принсипи, Сейшелските острови, Соломоновите острови, Тимор-Лесте, Тонга, Тувалу, Украйна и Венецуела.

VisaGuide.World не показва " оценката за значителност на дестинацията " на всяка страна, само че тя също може да повлияе на резултата от показателя.

Германия има безвизов достъп до същите 160 страни като Испания (като двете страни се одобряват взаимно), само че Испания се употребява от лесното приемане на виза при идване в Папуа Нова Гвинея и Того, до момента в който Германия би трябвало да кандидатства за електронна виза.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР